Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Onlajn prezentacija o značaju imunizacije za privredu AP Vojvodine

Onlajn prezentacija o značaju imunizacije za privredu AP Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine održana  je onlajn prezentacija - „Značaj imunizacije za privredu AP Vojvodine“.  O značaju imunizacije za privredu govorili su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković. Predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je imunizacija važna za očuvanje zdravlja zaposlenih, jer bez zdrave nacije nema ni uspešne privrede.

             Protekla godina  koju je obeležila pandemija izazvana Kovidom - 19, uticala je na globalnu ekonomiju. Prema podacima Narodne banke Srbije ove godine očekuje se ekonomski oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od 5 % do 6 %. Taj rast će biti vođen domaćom tražnjom i izvozom, za šta su neophodni oporavak eksterne tražnje i masovna vakcinacija, koja se očekuje i kod nas i u svetu u ovoj godini. Rastu će doprineti  i pravovremeni i adekvatan odgovor nosilaca ekonomske politike u Republici  Srbiji i po tom osnovu - obezbeđeni povoljni uslovi finansiranja i očuvani proizvodni kapaciteti i radna mesta.  Za mere Vlade koje su do sada  sprovedene izdvojeno je oko 8 milijardi evra.
            Iako vakcinacija  uliva optimizam, pogotovo što je Srbija među vodećim zemljama u svetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika, pandemija još uvek nije završena.
            Što se tiče AP Vojvodine,  u januaru 2021. godine statistika pokazuje da se beleži rast industrijske  proizvodnje  međugodišnje posmatrano od 2, 2, %. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske robne razmene u januaru iznosila je 970 miliona evra, a izvoz je ostvaren u vrednosti od 484,7 miliona evra što predstavlja povećanje od 3,2 % u odnosu na izvoz ostvaren u januaru 2020. godine.
            Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković istakao je da je  protekla godina bila  izazov ne samo za zdravstveni sektor  već i za privredu Republike Srbije - da krizu izazvanu pandemijom Kovida - 19 na najbolji način savlada. Osim povećanja privrednih aktivnosti sada se beleži i porast aktivnosti vezane za industrijsku proizvodnju što ohrabruje. U Vojvodini trenutno posluje 30.000 privrednih subjekata, 65.000 preduzetnika koji uokviruju više od 600.000 zaposlenih u APV. Važno je istaći da su oni bili tu za zdravstveni sistem u svakom vidu podrške u proteklom periodu.
            - Želimo da nastavimo tim tempom i zbog toga je važno da se privrednicima objasni značaj imunizacije, a najveći ekonomski podsticaj koji država u ovom trenutku može da pruži upravo je imunizacija. Samo aktivno uspešnim programom imunizacije, koji država i sprovodi možemo omogućiti da se izborimo sa krizom i da se vratimo normalnim tokovima života. Potrebna je ozbiljna edukacija zaposlenih i rukovodilaca u privredi – naglasio je dr Zoran gojković.
            Svi zainteresovani privredni subjekti mogu da se jave Privrednoj komori Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo za detaljne informacije o načinu masovnog vaknisanja zaposlenih u privredi, poručeno je na kraju onlajn prezentacije.

Kristina Đogo PR
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com