Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Šetnja burnom istorijom Niša

Šetnja burnom istorijom Niša

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Ukoliko ste ljubitelj istorije i kulturno istorijskih znamenitosti NIŠ je pravo mesto za vas. Obilazeći čuvene niške lokalitete slikovito ćete doživeti najdramatičnije epohe Srbije i Evrope.

            Predlažemo da krenete od Arheološke sale Narodnog muzeja gde će vam brojni vredni eksponati  slikovito predstaviti istorijski i civilizacijski razvoj Niša od neolita do srednjeg veka.
            U blizini je Kazandžijsko sokače, deo nekadašnje niške čaršije iz XIX veka, danas „meraklijska” ulica prepuna mirisa dobre kafe, kolača i niških gurmanskih specijaliteta.
            Na početku sokačeta je omiljeno mesto za fotografisanje  turista Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči.
            Od Obrenovićeve ulice i glavnog gradskog trga na kome se nalazi Spomenik oslobodiocima Niša, prelazeći most preko Nišave, dolazite do nekadašnjeg Niškog načelstva, kasnije Moravske banovine, a danas Univerziteta u Nišu, gde je bilo sedište vlade Kraljevine Srbije u I Svetskom ratu i u koju je stigao telegram o objavi rata od strane Habsburške monarhije 28. jula 1914. što se smatra početkom Velikog rata.
            U nastavku šetnje očekuje vas obilazak bisera orijentalne arhitekture  najočuvanije na srednjem Balkanu, Niške  Tvrđave. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, Tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.
            Medijana, građena krajem III i početkom IV veka, nalazi se 4,5km od ventra Niša predstavlja rezidenciju šestorice rimskih careva, sa stotinama kvadratnih metara mozaika i brojnim antičkim objektima raznih namena, od kojih je najmonumentalnija vila sa peristilom, svedoči o značaju antičkog Niša (Naissusa) u kojem je rođen Konstantin Veliki, prvi hrišćanski rimski imperator.
            Ćele kula, nezaobilazna tačka svakog turističkog obilaska Niša. Muzej koji čuva jedinstvenu kulu u svetu sagrađenu od prvobitno 952 srpske glave iz 1809. godine, od kojih je danas sačuvano 59, strašno je svedočanstvo o otporu srpskog naroda turskom okupatoru.
            Na brdu Čegar, 7 km od centra Niša, na mestu čuvene bitke iz I Srpskog ustanka podignut je spomenik u znak sećanja na hrabre ustanike i njihovog komandanta, vojvodu Stevana Sinđelića. Nakon bitke na Čegru, Osmanlije su od lobanja poginulih srpskih ratnika sagradili Ćele Kulu.
            Koncentracioni logor Niš (1941-1944.) na „Crvenom krstu” predstavlja jedan od malobrojnih autentično sačuvanih nemačkih logora u Evropi kroz koji je prošlo više od 30.000 Nišlija i ljudi iz jugoistočne Srbije, a nalazi se odmah iza glavne autobuske stanice, pored tehničkih fakulteta.
            Memorijalni park Bubanj (1963.)
           
Brdo Bubanj, 3 km od centra grada, mesto masovnog streljanja 12.000 Nišlija i stanovnika juga Srbije tokom II Svetskog rata, danas je memorijalni park sa spomenikom u obliku tri pesnice koje simbolizuju otpor prema nemačkom i bugarskom okupatoru, kao i njegovim domaćim saradnicima.

                                               Dobrodošli!
                                      Turistička organiizacija Niš
                                                 E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
                                                  Web: www.visitnis.org

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com