Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Vodič kroz Staru Pazovu

Vodič kroz Staru Pazovu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Na pola puta između dva najveća grada u našoj zemlji, u tzv. „ruzmarinskom” Sremu nalazi se opština Stara Pazova. Zbog burne prošlosti, spomenika kulture, multikulturalnosti, obale Dunava, ukusne tradicionalne hrane i dobrih sremačkih vina, Stara Pazova obiluje brojnim turističkim sadržajima. Stara Pazova je možda najpoznatija po hrani. Turistička organizacija opštine Stara Pazova gastronomske specijalitete, posebne zbog preplitanja brojnih etničkih grupa nastanjenih u njoj, predstavlja ih na čuvenoj manifestaciji „Gastro Sremu“. Pored najdivnijih ukusa i mirisa ovde se mogu probati i čudesni, ručno rađeni, kolačići i torte Maestra Nikole iz Golubinaca, mesta inspiracije velikom Betovenu na napište svoju „Mesečevu sonatu“

Dream Danube Home - Belegiš

            Na najlepšem prostoru u Belegišu, sa spektakularnim pogledom na Dunav i Beograd (oko 20 kilometara vazdušnom linijom), nalazi se Dream Danube Home, zamišljen kao prostor za odmor i druženje površine 60 ari uređenog travnjaka, sa više grupa odraslih stabala plemenitih četinara i lišćara (kedar, borovi, breze, ginko, čempresi, tise). Postiocima su na raspolaganju plin, trofazna struja, gradski vodovod, Total TV, wireless. Na ovom „mestu iz snova“ a kraj Dunava, često borave porodice, neformalne grupe, poslovni partneri. Idealno je za sportske aktivnosti, poput basketa, odbojke, fudbala u okviru Team Buildinga, za bicikliste sa Dunavske rute koji ovde mogu da predahnu i provedu dan, dva ili pet. Najvažnije je da posetioci podele radost prostora i da se sa zadovoljstvom vraćaju.
Ovako osmišljen kompleks pogodan je za individualan odmor, proslave, žurke, ali i seoski turizam, uz minimalna ulaganja.

Vinarija Milanović Surduk - Vina sa reke

            Na živopisnoj, par desetina metara visokoj litici pored Dunava, u sremskom selu Surduk, smestila se vinarija Milanović. Vlasnik vinarije Dejan Milanović je 2008. došao na ideju da zasad od nekoliko redova vinove loze proširi na preko 5 ha. Opredelio se da uzgaja: Silu, Neoplantu, Italijanki rizling, od belih i Probus i Frankovku, od crvenih sorti vinove loze, od kojih danas proizvodi sortna vina. Vinarija Milanović je moderna vinarija opremljena najsavremenijom opremom u prostoru sa „šmekom“ starih vremena. Kruna ovog skladno osmišnjenog prostora je degustaciona sala u kojoj je veštom kombinacijom prirodnih materijalama postignut ugodan i topao ambijent. Trenutni kapacitet vinarije je 60.000 litara, a plan je da dostigne 100.000, zbog sve većeg broja vinskih turista i želje da degustiraju vina od novostvorenih sorti nastalih na Institutu iz Sremskih Karlovaca. Svakog ko proba ova vina, bilo da je reč o poznavaocima ili onim drugima, očekuje poseban doživljaj, jer su vina iz vinograda, samo liticom odvojenim od moćnog Dunava, vina sa dodatnim ukusom.

Konjički klub „Mirela“ - Belegiš
           
            Konjički klub „Mirela“ nalazi se u Belegišu, na 20 km od Beograda. Pošto je opština situirana u srcu sremske ravnice, bilo je sasvim prirodno da se upravo ovde nađu nastavljači  tradicionalne sportske aktivnosti - konjičkih sportova. KK „Mirela“ poseduje pansion za konje. Raspolaže sa 20 boksova, po svim evropskim standardima, za uzgoj i negu konja. U sklopu kluba se nalaze i dva manježa veličine 60x50 i 35x35 metara. Klub organizuje školu jahanja sa iskusnim trenerima, vožnju fijakerom kroz selo i iznajmljivanje fijakera za svadbe i razne svečanosti, voznju fijakerom za svadbe i iznajmljivanje konja za sve svečanosti. U okviru kluba nalaze se bungalovi i kamp za decu, gde se mališani, kroz razne aktivnosti u štali sa trenerima, na pravi način upoznaju sa životom konja.

Magacin „Macura“ - Stari Banovci

            Magacin „Macura“ se nalazi u Grčkoj ulici u Starim Banovcima, 25 km od Beograda. Banovčani su ovaj prostor nazivali Stari mlin. Zamišljen je kao mesto za „arhiviranje najrazličitijih umetničlkih dela i postupaka i za reviziju svega što nam se događalo: - „Ovde se nekad skladištilo žito, od njega bi postalo brašno, a potom hleb. I ljudi su bili zahvalni.”
U ovom nesvakidašnjem galerijskom prostoru pored umetničkih postavki i izložbi, predviđeni su i razni kuturni performansi. Smešten je nekoliko kilometara uzvodno od muzeja „Macura”, ploveći Dunavom od Novih ka Starim Banovcima, odnosno 25 km drumom od Beograda. Magacin je na adresi Zenit 4.

Restoran „Bašta Pustolova” - Stari Banovci

            Ovo nije običan restoran. Ovaj restoran se nalazi u sklopu Kluba ljubitelja ekstremnih sportova „Pustolov“. Sportski teren za odbojku na pesku i veštački zid sa mini izbočinama za planinarenje, ture vožnje kanuom od Banovaca do Surduka, kamp sa 15 šatora i 3 bungalova, sve ga to čini sastavnim delom letnjeg programa zabave za posetioce i kupače na Dunavu. Restoran je potpuno u alaskom maniru, ukrašen ribarskim mrežama a na gurmanskom meniju dominiraju rečni riblji specijaliteti. Osoblje je ljubazno i opušteno što očekuje i od svojih gostiju. Zanimljivo je da je u ovom restoranu snimana serija „Komšije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com