Fri01272023

Poslednja izmena:11:38:42 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Odbrana tradicije

Odbrana tradicije

  • PDF

            Prijateljska sugestija jednog našeg kolege, visoko pozicioniranog u profesionalnim krugovima, sa pokrićem, bila je da su naši tekstovi „preopterećeni“ tradicijom. Izrečena u tonu primedbe, od naše strane bila je shvaćena kao pohvala, jer je upravo suština revije TOPSRBIJA, od prvog dana bila u fokusu tema i njena orijentacija tokom svih prethodnih 27 brojeva.
            Tako je i ovoga puta, možda i više nego ranije, jer osećamo da za tim ima potrebe.

Tradicija je živa slika sveobuhvatnog bogatstva jedne zemlje, navika i običaja, onoga što je odvaja i izdvaja iz velike svetske porodice naroda. Izuzetno aktivna u malim segmentima, zvanično potpuno potisnuta i u velikoj krizi na planetarnom nivou.
            U Srbiji su još uvek prisutni duboki koreni narodne tradicije, svest o kulturi, običajima naroda i nacionalnih manjina kojima pripadamo. Kulturni identitet pripadnosti, znanja i iskustva o običajima, nematerijalnoj kulturmoj baštini, porodičnom i kulturnom nasleđu, toleranciji i poštovanju razlika, negovanih i neograničavanih u realnom životu je zdravo tkivo koje povezuje i spaja, nikako razdvaja, generišući pozitivne  kulturološke, običajne i verske odrednice jedne etničke grupe.
            Osim kulture življenja najprisutnije u poridici, tradicija nalazi svoje opravdanje u obrazovanju, poljoprivredi, umetnosti, gastronomiji, turizmu... Upravo je to slika koju se trudimo da pošaljemo u svet. Slika Srbije mudrih, vrednih, inspirativnih i inventivnih stvaralaca, snažnih i sposobnih preduzetnica, koje osmišljavaju i ustanovljavaju nove, plemenite ideje, zemlje mladih naučnika, najreprezentativnijih promotera naučne misli, svekolikom narodnom blagu koje se ogleda u sposobnosti, lepoti i pristojnosti ljudi s ovog prostora.
            S ponosom prihvatamo da je TOPSRBIJA ona koja staje u odbranu tradicije u svim njenim pojavnim oblicima, sa merom ili bez nje, ako neko tako smatra.

Uvodnik za novi broj revije TOPSRBIJA - NAJBOLJE IZ SRBIJE (28)
Mihailo Berček, glavni i odgovorni urednik revije

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com