Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE U Privrednoj komori Vojvodine o proizvodnji sira i mogućnostima plasmana

U Privrednoj komori Vojvodine o proizvodnji sira i mogućnostima plasmana

  • PDF

            Privredna komora Vojvodine bila je u četvrtak, 15.04.2021. godine domaćim i organizator konferencije pod nazivom „Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“. Uoči ovog skupa održana je KZN na kojoj su predstavnicima medija obratili Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije, Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i Zorica Radišić, vlasnica mlekare „Farmer“ iz Čuruga. Potom je održana još jedna u nizu online konferencija koju u vreme pandemije na zadovoljstvo privrednika uspešno realizuje Privredna komora Vojvodine.

            Branislav Raketić je istakao da je važno da se razgovara sa proizvođačima u okviru institucija kako bi se suočili sa svim problemima i radili na njihovom rešavanju.
            - U 2020. godini povećan je otkup mleka od strane mlekara za 9 % u Srbiji,  što ovu godinu razlikuje od prethodnih. Proizvodnja sira od strane mlekara je na nivou 52.000 tona na godišnjem nivou, dok proizvodnja sira u domaćinstvima čak i premašuje tu brojku. Glavno tržište za izvoz našeg sira je Ruska Federacija , zatim zemlje CEFTE. Potrebno je u budućnosti razmišljati i o novim tržištima - rekao je između ostalog Raketić.
            Čedomir Božić je  obavestio da je posle skorašnje posete Poljoprivrednom gazdinstvu „Radišić“ iz Čuruga  zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem došao na ideju da se malim proizvođačima sira pruži mogućnost da na jednom mestu iznesu svoje probleme kako bi poboljšali plasman.
            - Posebnu zahvalnost izražavam Privrednoj komori Vojvodine koja je ovaj skup organizovala jer ćemo samo tako doći do konkretnih rešenja za proizvođače. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovom trenutku ima raspisan jedan konkurs koji se odnosi na  mini mlekare - konkurs za  unapređenje stočarske proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljopprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos sredstava je 15 miliona dinara, a konkurs je otvoren do 24 aprila. Zajedničkim radom i udruživanjem malih proizvođača  kao i institucija možemo doći do željenih rezultata - naglasio je resorni pokrajinski sekretar.
            Boško Vučurević je izrazio zadovoljstvo što je Privredna komora Vojvodine domaćin ovakvog skupa  jer je važno pomoći proizvođačima da što bolje plasiraju svoje proizvode na tržištu.
            - U Vojvodini se godišnje proizvede oko 17 tona sira, što predstavlja oko 45 % ukupne proizvodnje sira u Republici Srbiji. Učešće AP Vojvodine u ukupnoj vrednosti izvoza sira iz Republike Srbije iznosi 24, 3 %. Ovaj skup trebalo bi da bude početak udruživanja proizvođača sira sa teritorije AP Vojvodine kako bi udruženi lakše  isticali svoje probleme i kako bi ih institucije prepoznale. Proizvođači sira, predstavnici Pokrajinske i Republičke administracije, stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Privrednoj komori Vojvodine  treba da razgovaraju upravo na ovakvim skupovima kako bi se na vreme  pronašla rešenja i kako bi se uticalo na  donošenje budućih strategija - smatra Vučurević.
            Zorica Radišić je ukazala na potrebu proizvođača sira da zajednički nastupaju i na taj način ukažu na problem plasmana svojih proizvoda. Neophodna je bolja promocija, kako bi se kvalitet koji  je prisutan kod njihovih proizvoda na adekvatan način plasirao.
            Pored Zorice Radišić, na konferenciji su govorili prizvođači sira - Ljiljana Paušić Mojić, Mlekara „Gorski“, Jazak;  Milan Ćuk „Mala mlekara Ćuk“, Banatsko Karađorđevo; Damir Ivković „Avirex“ d.o.o., Novi Sad - istakli su da je neophodno pored  adekvatnog plasmana razgovarati i o uređenju tržišta i  radu onih koji nisu registrovani ili za to nemaju dozvole.
            O edukaciji  u proizvodnji na skupu je govorila prof. Ksenija Čobanović sa Poljoprivrednog  fakulteta u Novom Sadu.
            Spomenko Đordan, predsednik grupacije za trgovinu PKV  govorio je o  uslovima koje je neohodno ispuniti da bi se proizvodi plasirali u velike trgovinske lance.
            Skupom je moderirao sekretar Udruženja poljoprivrede  PKV Mladen Petković.
            Proizvođačima je predloženo da se u okviru Udruženja poljoprivrede PKV  osnuje Grupacija proizvođača sira u okviru koje bi u Privrednoj komori Vojvodine dobili svu neophodnu logistiku za delovanje kao udruženi proizvođači.

Kristina Đogo, PR
Privredna komora Vojvodine

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com