Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE 5 KULTNIH ATRAKCIJA KOJE NE SMETE PROPUSTITI U VRŠCU

5 KULTNIH ATRAKCIJA KOJE NE SMETE PROPUSTITI U VRŠCU

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Vršačka kula (fotografija 1), simbol ne samo grada već i cele okoline, sazidana je 1439 godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana.

           Visina spoljnih zidova iznosi 19,85 m, a strane su široke 13,80 m i 11 m. Karlovačkim mirom 1701. godine je počelo rušenje kule, tako da se više nije mogla koristiti u vojne svrhe.
           Dosadašnjim istraživanjima konstatovani su bedemi i ostaci kružne kule. Pokretan arheološki materijal (keramika, kameni predmeti, metalno oružje i oruđe, novac) posle završene kompletne analize daće precizniju sliku života ovog utvrđenja u istorijskim, kulturnim, ekonomskim okvirima.
           Apoteka na stepenicama (2), poznata i pod imenom „Apoteka na stepenice”, potiče iz druge polovine 18. veka i u njoj je 1784 otvorena prva vršačka apoteka ‘’Kod spasitelja’’.
           Ova barokna građevina, od šezdesetih godina prošlog veka nalazi se u sastavu Gradskog muzeja i u njoj se nalazi spomen-zbirka Paje Jovanovića, među kojima je i čuveni Pajin „Triptihon’’.
           Gradski muzej - Konkordija (3),davne 1882. godine, na predlog Julijusa Friša, donosi se odluka o osnivanju Muzeja. Za kustosa je postavljen Feliks Mileker, čija je velika zasluga za obogaćivanje muzejskih zbirki putem terenskih iskopavanja, otkupa predmeta od kolekcionara, a znatan deo starina kroz poklone brojnih darodavaca. Prva velika izložba za javnost otvorena je 1896. godine.
           Danas muzej broji preko 250.000 eksponata u nekoliko stručnih odeljenja: arheološko, istorijsko, numizmatičko, etnološko, prirodnjačko i umetničko, kao i konzervatorska radionica.
           Gradska kuća - Magistrat (4), u kojoj se danas nalazi Skupština opštine Vršac, je kompleks koji se sastoji od tri zgrade građene u tri veka:
XVIII vek - najstariji deo je zgrada na uglu Dvorske i Dositejeve sa dva trga
XIX vek - centralna zgradasa balkonom i glavnim ulazom sa Trga pobede i
XX vek - najnoviji deo a ulazom iz ulice Anđe Ranković.
           Sterijina kuća (5) Posle više od 150 godina od smrti oca srpske drame Jovana Sterije Popovića, kuća na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, u kojoj je ovaj istaknuti Vrščanin živeo i radio konačno je dobila pravu namenu - postala je Sterijin muzej. Prostor je oplemenjen originalnim nameštajem koji je slavni pisac koristio među kojem je i pisaći sto, na kom je pisao drame i komedije.
           Originalni rukopisi „Pokondirena tikva“, „Zla žena“, „Kir Janja“, „Laža i paralaža“ i brojnih drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama u spomen-sobi, a na zidovima su uramljeni faksimili I dokumenta. Tu su još i dokumenti i fotografije i portret Sterije koji je naslikao Uroš Predić.

Izvor: Turistička organizacija Vršac
www.to.vrsac.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com