Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Info tura turističke ponude opštine Žabalj

Info tura turističke ponude opštine Žabalj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 12
  • Sledeća

            Žabaljska opština, poznata kao poljoprivredna, otvaranjem Golf terena 2001. godine i dolaskom Marije Čupić na čelo TOO Žabalj, poprima jednu novu dimenziju, i to sa pokrićem.   Da pokaže šta ima, može i šta planira, TOO Žabalj je u četvrtak, 22. aprila, za predstavnike medija i turističkih agencija organizovala jednodnevni obilazak opštine Žabalj. Ambiciozan program, u hodu je postao još zahtevniji, jer stvari su se jednostavno dešavale i šteta je bilo ne iskoristiti priliku.

            Pun pogodak projekta
            PUT MEDA i SIRA promovisan početkom 2018., sa pratećom luksuznom publikacijom sledeće godine, predstavljeni su svi proizvođači sira i meda u sva četiri opštinska mesta (Žabalj, Čurug, Gospođinci, Đurđevo), bio je polazna osnova za sve atrakcije ove opštine u geografskom srcu Vojvodine.
            Prvo na tom putu bilo je PG „Vladisavljević“ u Gospođincima, koje osim degustacije meda i pčelinjih proizvoda, nudi druženje sa životinjama, vožnju zapregom, a u planu je i škola jahanja. Ovo složno domaćinstvo je jedno od najozbiljnijih u pružanju usluga apiterapije, odnosno inhalacije vazduhom iz košnica i blagotvornim uticajem vibracija koje pčele proizvode na osobe koje imaju disajne probleme.
            Gospođinci su selo sa četiri parka u centru, dve crkve i grobnicom u porti parohijske crkve diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog. Tu je i PP „Jegrička“ i Spomen park „Avionsko krilo“, aerodrom iz Prvog svetskog rata, danas mesto međunarodnog moto skupa, organizatora MK „Eskardila“ iz Gospođinaca.
            Poseta Čurugu započela je obilaskom male fabrike sira, PG „Radišić“, bračnog para Zorice i Petra Radišića, koji su predstavili zaokružen proces proizvodnje svojih fantastičnih sireva, sve prisutnijih na domaćem tržištu, od kojih su mnogi i nagrađeni. S pravom. Saradnja sa TOO Žabalj na „Putu sira“ odredila je ovo gazdinstvo kao jednu od top destinacija ove opštine, koju svakako treba posetiti. Obilazak mini farme i degustacija sireva bila je edukativna i zanimljiva uz poziv za ponovnu posetu.
            U Čurugu se nalazi i Zanatska radnja „Bombonica Milivojev“, sa proizvodnjom svilenih bombona koja se odvija kroz četiri generacije. Tradicionalno, ručno. Jedinstveno u regionu, možda i šire. Vlasnik lično, Slavko Milivojev, demonstrirao je proces izrade ovih delicija, prema kojima niko nije ostao ravnodušan, što je pokazano velikim interesovanjem da se ovim šarenim delicijama obraduju mališani.
            Sledilo je panoramsko razgledanje „najvećeg sela“ u Vojvodini, Rođine vetrenjače, PP „Stara Tisa“ i plaže. Mogla se čuti priča o veslačkim uspesima članova VK „Čurug“, veslačkoj stazi i planu da se napravi nova, vikend naselju koje je prošle godine vrvelo posetiocima iz grada, i Spomeniku žrtvama racije na tzv. trećoj rampi. Poseta Čurugu ne bi bila potpuna bez Muzeja žrtava racije u Topalovom magacinu, gde je januara 1942. stradalo više od 500 nevinih muškaraca, žena i dece i dirljive priče kustosa volontera Lazara Kaćanskog. Priča o Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg podgnutoj 1862. godine, priča je o spomeniku kulture od izuzetnog značaja. Čuvena je po tri tornja, ikonostasu kojeg je oslikao Đorđe Krstić, zvonima. Veliko kontra „Ge“ teško je 4.775 kg i po dimenzijama je treće u Evropi, staro veliko „Ce“ teško je 1.733 kg, zvona „E“ 1.030 kg i „As“ 446 kg, svojevremeno je kontrolisao i čuveni kompozitor Isidor Bajić.
            Žabalj - kako vam odgovara
            Obilazak Čuruga ovoga puta, a učesnici ove ture bi se složili, svaki put, završen je posetom Vinariji „Botić“. Domaćin Gavra Botić, nekoliko decenija pokazuje kako se i u ravnici mogu proizvoditi odlična vina. Odavno je on to i dokazao, ali ljudi navikli, i oni domaći i oni koji svrate u neki od restorana ove opštine, hvale ovim vinima sa lokala. A imaju i razloga za to. Jer se vino smešteno u vinskoj kući, koja veličinom i karakterom po svemu odgovara ravnici, ne bi se postidela ni pred jednim iz čuvenog „vinskog kraja“.
            Napuštajući Čurug na putu za Žabalj, u PP „Jegrička“ ispred Udruženja sportskih ribolovaca „Mladost-Jegrička" dočekao nas je Goran Rakitić, a neobičnu dobrodošlicu priredili sportski ribolovci, Nebojša Sredojev upecavši preko 18 kg teškog amora, a samo pet minuta kasnije Dragan Ostijić, koji se pohvali amurom težine oko 15 kg. Događaj je bio tim lepši što su oba kapitalca, posle fotografisanja vraćena u Jegričku.
            Na kraju smo stiglli na početak priče o ekspanziji turizma u žabaljskoj opštini, u GK „Centar“, gde nas je menadžerka, Zorica Pintarić upoznala sa ponudom, uslugama golf kluba, ali i planovima i izgradnji preostalih devet rupa, čime bi ovaj klub bio prvi profesionalni golf klub sa 18 rupa u zemlji. Instruktor Robert Savić je na prostoru za obuku igrača održao kratak kurs o pravilima u golfu, nakon čega je svako dobio šansu za nekoliko golf udaraca.
            Čarda „Debeli lad“ vlasnika Saše Vlajića, poznata po ukusima prave domaće, vojvođanske hrane, mesto je koje osim gastronimskih, ispunjava sve želje gostiju, posebno roditelja sa manjom decom, za koju je predviđeno ograđeno igralište i mini zoo vrt.
            Turu je vodila direktorica TO Marija Čupić, koja je pozvala na Put sira i meda, provokativan i malo poznat čak i za nepopravljive tragače za malo poznatim i neotkrivenim.   Istakla je da je ovaj Put zamišljen kao trasa od 30-tak kilometara, koja predviđa obilazak opštine, u celini ili delovima, prisupačan kako automobilom, autobusom, tako i biciklom. Kako kome odgovara.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com