Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Prvi digitalni Sajam preduzetništva Vojvodine na Novosadskom sajmu

Prvi digitalni Sajam preduzetništva Vojvodine na Novosadskom sajmu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prvi digitalni Sajma preduzetništva Vojvodine održan je Kongresnom centru ,,Master“ na Novosadskom sajmu 22. i 23. aprila na platformi www.ExpoOnline.rs. Tokom dva radna dana, platformi je pristupilo 1800 posetilaca. Najviše ih je bilo iz Srbije, ali su priredbu videli, između ostalih, i oni koji žive u Sjedinjenim Američkom Državama, BiH, Nemačkoj i Pakistanu. Za Sajam su najzainteresovaniji bili posetioci starosti između 24 i 35 godina, kao i mlađi, 18 - 24 godine. Interesantno je takođe da je od ukupnog broja posetilaca oko 46 odsto ženskog pola.

            Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam,  dr Nenad Ivanišević, a na otvaranju su se obratili i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, kao i generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.
            Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam, svesni važnosti promocije i jačanja preduzetništva, zajedno, udružujući znanje i kapacitete, definisali su koncept i realizovali ovaj Sajam u virtuelnom okruženju sa ciljem da se privrednici upoznaju, uspostave kontakt, razmene ideje, ugovore poslove, pronađu potencijalne investitore, korisnike, distributere, inovatore.
            Privredna komora Vojvodine je svim svojim kapacitetima izašla u susret ideji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma da se organizuje sajam preduzetništva u onlajn formatu. Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je segment preduzetništva od izuzetnog značaja za domaću privredu, kao i da se ovakvim i sličnim aktivnostima unapređuje privreda, a sama Komora ostaje mesto okupljanja privrednika. Po podacima Mape registra mera i podsticaja regionalnog razvoja u APR-u, u 2020. godini u APV je bilo registrovano ukupno 28 615 aktivnih privrednih društava. Od toga 84, 8 % njih je svrstano u mikro preduzeća, 11, 8 % su mala preduzeća, 2, 8 % su srednja i 0, 6 % ukupno registrovanih preduzeća je razvrstano u velika preduzeća.
            - Nama u Privrednoj komori Vojvodine je od velikog značaja jedinstvo svih naših institucija i izvršne vlasti u AP Vojvodini kojima stvaramo pravi privredni ambijent za dalje nastupe vojvođanske privrede na svim regionalnim ali i ostalim tržištima. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema Privredna komora Vojvodine aktivno učestvuje u svim aktivnostima sektora preduzetništva Privredne komore Srbije - istakao je Vučurević.
            Sajam preduzetništva je bila i prilika da se dobiju informacije o aktuelnim podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i merama fondova i drugih organizacija, a koje su namenjene za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.
            - Brzi i efikasni dogovori oko realizacije Sajma preduzetništva sa Novosadskim sajmom i Privrednom komorom Vojvodine jasno pokazuju opredeljenje svih nas i da u ovoj teškoj situaciji ništa ne može da zaustavi preduzentnički duh, niti nas koji želimo da pomognemo preduzetnicima - rekao je dr Nenad  Ivanišević, pokrajinski sekratar za privredu i turizam  istakavši da je na aktuelne konkurse iz oblasti privrede i turizma stiglo preko 2.000 prijava.
            On se osvrnuo i na podsticajne mere Sekretarijata u narednom periodu, tačnije na raspisivanje konkursa namenjenih zapošljavanju 5. maja 2021. godine u ukupnom iznosu od 42 miliona dinara za novo zapošljavanje, samozapošljavanje, kao i za javne radove, nakon čega će biti raspisan i konkursi za žensko preduzetništvo, kao i za umetničke i stare zanate.
            Generalni direktor Sajma, mr Cvetković je istakao da je pandemijom korona virusa posebno ugrožena sajamska industrija, te da je poslovanje u ovoj delatnosti u problemu. Međutim, svojom proaktivnošću, Novosadski sajam je kreirao sopstvenu digitalnu platformu koja je umnogome omogućila održavanje manifestacija, ali i da ostanu u kontaktu sa izlagačima i zainteresovanim stranama. Sajam je ovom prilikom okupio više od četrdeset izlagača iz različitih sektora privrede u okviru osam panela.
            Na pomenutoj platformi se moglo pristupiti svakom panelu ponaosob i pratiti izlaganje govornika, a preduzetnici su bili u prilici da zakažu B2B susrete. Na platformi su se mogli naći linkovi ka panelima posvećenim regionalnoj saradnji, preduzetništvu u turizmu, očuvanju starih i tradicionalnih zanata, kao i digitalnoj transformaciji privrede prvog dana, dok su u okviru drugog dana Sajma bile obuhvaćene teme o ustanovljenju oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, ženskom preduzetništvu, klasterima, kao i programima Razvojnog i Garancijskog fonda AP Vojvodine, kao i Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad.
            Najavljeno je i da, ukoliko aktuelna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa dozvoli, Sajam preduzetništva bi u prisustvu izlagača i posetilaca bio organizovan u oktobru tekuće godine.
            Sledeća priredba na Novosadskom sajmu su Dani poljoprivrede onlajn, koji će biti održani od 18. do 21. maja, na platformi www.ExpoOnline.rs.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com