Wed08172022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Golf klub Žabalj: Golf je više od sporta, više od igre

Golf klub Žabalj: Golf je više od sporta, više od igre

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zvanična sezona takmičenja na Golf terenima „Centar“ u Žablju, otvorena je u subotu, 17. aprila 2021. godine. U službi promocije ovog sporta i destincije, deveti po redu Žabalj Golf Tournament, kao i ranijih godina održan je pod pokroviteljstvom Opštine Žabalj i Turističke organizacije opštine Žabalj. Na turniru je učestvovalo 35 takmičara, a ono što ga je izdvojilo od svih prethodnih je bilo odsustvo publike.

            Zorica Mraović, menadžer Golf kluba u Žablju istakla je da se ulažu svi raspoloživi kapaciteti kako bi se, uprkos ograničenjima i zabranama, sportistima omogućio nesmetan, a siguran boravak na terenima. Uspeh je što je prvi u nizu turnira održan, što je sve veći broj onih koji žele da provedu vreme uz sport i na otvorenom prostoru. Jedina izmena nastala je u radu restorana, koji je u vreme korone dostupan samo članovima kluba.
            Po rečima gospođe Mraović, iako se ne može poreći da je golf stvar prestiža, jedna od misija ovog Golf kluba jeste razbijanje predrasuda o golfu kao skupom sportu, rezervisanom za privilegovane:
            - Ako je ova godine donela i nešto dobro, to je sve više onih koji se okreću ka sportovima u prirodi, na otvorenom. Uprkos situaciji, sve je veći broj onih koji posećuju naš teren. Ljudi su prepoznali i lepotu ovog sporta i korist boravka u prirodi i u pokretu.
            Zorica Mraović je i vlasnik nacionalne licence za sudiju. Možda to i nije najatraktivniji deo vezan za golf, ali tvrdi da je interesantno provoditi vreme na terenima, jer je svaki teren drugačiji i predstavlja novo iskustvo, ako ne igrajući onda makar posmatrajući druge kako igraju. Njen osnovni zadatak je da pomaže golferima oko pravila, koja su komplikovna i potrebno je dosta vremena i igranja da bi se savladala. Igrači nisu u obavezi da poznaju sva pravila, ali moraju da ih poštuju. Po njenim rečima to nije problem jer su golferi pravi džentlmeni, da na terenima vlada maksimalna kolegijalnost i solidarnost, a da se sa golf terena uvak vraća sa prijateljem više.
            Da bi imala vrhunske igrače, Srbija mora da ima vrhunske uslove treninga, pre svega terene. Golfersku tradiciju u Srbiji započeo je Knez Pavle Karađorđević otvaranjem prvog golf terena 1937. godine u Košutnjaku. Na temelju tadašnje klupske kuće podignut je restoran „Golf“. Posle Drugog svetskog rata ova tradicija nije obnovljena.
            Teren sa tri staze, osnovao je 2009. Dragan Vasiljković, posle toga je preuzeo Saša Jokić, koji je otvorio još šest staza. Porodica Ošap, koja je preuzela terene sprovodi rekonstrukciju terena i otvaranje preostalih devet staza, zahvaljujući čemu će GK u Žablju biti prvi teren u Vojvodini i Srbiji sa 18 staza.
            Gospođa Mraović krijući identitet petogodišnjeg golfera, člana ovog kluba, kaže da postoji nada da će ovaj mališan ogromnog talenta za ovaj sport, za nekoliko godina biti spreman da ostvari svetske rezultate, ali i da je afirmacija ovog sporta među školskom decom pravac na kojem ovaj klub poslednjih godina bazira svoj dalji razvoj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com