Mon06212021

Poslednja izmena:08:49:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO PG Vladisavljević: Vodič do zdravlja

PG Vladisavljević: Vodič do zdravlja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Porodica Vladisavljević jedna je od 80% domaćinstava u Gospođincima, opština Žabalj, koja se bavi poljoprivredom, i jedna od nekolicine profesionalno opredeljenih za pčelarstvo. Osim ratarstva, ova porodica se drugu generaciju bavi proizvodnjom meda, „onakvim kakvog su ga pčele donele iz prirode“. Ljubav prema pčelama otac Branko preneo je na sinove, a danas je Milan među najozbiljnijim pčelarima na „Putu sira i meda“, projektu koji nekoliko godina promoviše Turistička organizacija opštine Žabalj.

            Poljoprivredno gazdinstvo „Vladisavljević“ poseduje 200 - 250 košnica i proizvodi lipov, bagremov, suncokretov med i med od uljane repice, kao i pčelinje proizvode: propolis, pčelinji mladi vosak, prirodni sušeni pčelinji cvetni prah - polen. Svi proizvodi iz ove poljoprivredne manufakture su proizvodi najvišeg kvaliteta.
            Zahvaljujući porodičnoj slozi tri generacije koje dele zajednički život, kao i viziju, lepo je doći im u posetu. U prostranom dvorištu u kojem caruju brojne životinje osećaju se sve prednosti sela. Od zvukova i mirisa, do spokoja. Vide se i rezultati rada, ali kada dođu turisti, rad se prekida. Sva pažnja usredsređena je na pridošlice.
            PG „Vladisavljević“ je jedno od malobrojnih koje je u pružanju turističkih usluga prepoznalo mogućnost, ne za dodatnom zaradom, već iz zadovoljstva, što svaki gost može da oseti.
            Turistička ponuda podrazumeva kratku obuku iz pčelarstva, degustaciju 3-5 vrsta meda, medenu zakusku, jahanje poni konja za decu do 12 godina i vožnju „poni“ kočijom (kočijom koju vuku dva ponija), za decu i odrasle. Zvučalo bi to sasvim obično da se ne radi o ponijima Šetland rase, Suzi (koja svakog časa treba da se oždrebi), Bibi i Čiliju (malom pastuvu). Njima pravi društvo lipicanerka Cica, jedna od najvećih krivaca što se najmlađi član ove porodice, Sara, bavi jahanjem. Ljubimac među životinjama je maltezerka Boni, koja dočekuje goste veselo mašući repom. Ovu družinu čine još dve kuce, dve mace, dok se iz susednog dvorišta blejanjem oglašavaju ovce, takođe svaka sa imenom. Redovni gosti Vladisavljevića su deca iz lokalnog vrtića. Ovo mesto je idealno za sve mališane i one starije koji se iz raznoraznih razloga plaše životinja. Posle druženja sa ovim pitomim, umilnim stvorenjima strah nestaje.
            Prošle godine u turističku ponudu uvrštena je i apiterapija. Dve drvene kućice, jedna kao suvenirnica i prodajno mesto za pčelinje prozvode, druga kao komora za apiterapiju, pravi su ukras dvorišta. Dok turističke posete primaju tokom cele godine, apiterapija se sprovodi od polovine maja do kraja septembra ili početka oktobra, kada su pčele aktivne.
            Mesta ima dovoljno za dalji razvoj i planove u smislu obezbeđivanja smeštajnih kapaciteta, jer posle studijskog putovanja u Sloveniju i prikupljenih novih znanja sa lica mesta, gospodin Milan je došao na ideju o spoju zdravog i korisnog. Tamo gde su pčele je i zdravlje, pa apiterapija - upotreba meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti i tegoba (bronhitis, astma), najbolja alternativa opasnim lekovima koji mogu da imaju štetne nus-pojave. Da bi dovela do željenih efekata, predlaže se terapija u dužini od 10 dana, dva puta dnevno po 30 minuta. Optimalni uslovi za njeno sprovođenje idu u pravcu obezbeđivanja smeštaja korisnicima terapije u okviru samog domaćinstva.
            Ipak, najjači  utisak pri dolasku u ovu porodicu su  njeni članovi. Danica i Branko su najstariji, i od njih je sve počelo. Slede ih Milan i Sonja koji sa puno poštovanja, ljubavi i brige za gimnazijalku Mariju i mlađanu Saru, vode ovo domaćinstvo. Reklo bi se sa lakoćom, a koliko je sve to naporno i zahtevno, to samo oni znaju. Raduju se svima koji ih posete posvećujući im punu pažnju. Kažu, odlučili su se da to rade i rade najbolje što umeju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com