Thu12012022

Poslednja izmena:11:36:59 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO SRP CARSKA BARA - Buđenje prirode

SRP CARSKA BARA - Buđenje prirode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nakon višemesečne turističke hibernacije, područje „Carske bare“ ponovo postaje nezaobilazna stanica, kako za avanturiste, tako i za sve ljubitelje prirode.

            Za ovu sezonu sprovedeni su radovi na izmuljavanju starog korita Begeja kod „Carske Bare“ u dužini od oko 1.000 metara, kao deo redovnog održavanja na svake tri godine, za šta je upravljač Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ izdvojilo osam miliona dinara.
            Turistima koji posete „Carsku baru“ dozvoljeno je kretanje u drugoj zoni zaštite gde se od 1988. godine organizuje jednočasovna plovidba turističkim brodom, kao i šetnja „Stazom zdravlja“ u dužini od četiri kilometra do Vidikovca, takođe i boravak u trećoj zoni zaštite, u kojoj se nalaze turističko - ugostiteljski objekti i suvenirnica, kako bi se sprečilo remećenje prirode.
            Milivoj Putić, od 2000. godine menadžer turizma na „Carskoj bari“, kaže da je intervencija od strane čoveka s vremena na vreme ipak nephodna, kako bi se sačuvao postojeći ekosistem.
            - Poslednjeg vikenda aprila otvorena je ovogodišnja turistička sezona uz obilazak rezervata manjim turističkim brodom. Prošle godine turisti su mogli da prate prirodan proces eutrofizacije ili zamuljavanja bare, i da se voze isključivo malim brodom, jer je dubina vode bila svega pola metra, a dubina mulja tri. Ranije je ovo bila živa reka kojom su do šezdesetih godina prošlog veka plovili brodovi. Pri prokopavanju kanala Zrenjanin - Beograd, u sistemu DTD-a ovaj rukavac je ostao odsečen i živa reka pretvorena je u mrtvaju. Bez mešanja čoveka, stajaća voda pretvorila bi se u baru, ova vremenom u močvaru, a potom u livadu - objašnjava gospodin Putić.
            Revitalizacija bare je završena, ali se obilazak i dalje odvija malim turističkim brodom, koji može da primi svega 15 putnika. Veći, za grupe do 80 turista, biće porinut za dve nedelje. Po rečima gospodinan Putića, onaj stari, prema novim zakonima nije ispunjavao nove uslove rečnog saobraćaja, koji predviđaju upotrebu vodootpornih i termootpornih materijala. Da bi ispuno propisane uslove morao je da se napravi novi brod, ali na pontonima starog, što je uveliko smanjilo troškove.
            Problem Vidikovca, izazvan požarom u oktobru 2018. nije do kraja rešen. U radove na rekonstrukciji staze od 120 metara, koja je dovršena, bili su uključeni radnici rezervata - amateri. Sve je rađeno ručno jer mašine i mehanizacija, pošto se radi o zoni visoke zaštite, nisu mogle da učestvuju u ovoj rekonstrukciji. Za potpuno osposobljavanje za dolazak velikih grupa turista, potrebna je reč stručnjaka, koji će garantovati bezbednost takvog objekta. Ali, i pored svih teškoća među zaposlenima vlada optimizam da će se sa lepim vremenom rešiti i pitanje Vidikovca.
            Trenutno se u SRP „Carska bara“ subotom i nedeljom organizuju redovne linije brodićem od 13:00 i 15:00 časova. Za predstojeće uskršnje praznike planirani su polasci od 10:00 časova na svakih sat i po, da ne bi došlo do gužvi.
            Možda najatraktivniji, ali segment o kojem se manje priče, su obilasci rezervata biciklom, kružnom dolmom dužine 21 km, koja prolazi pored sva tri jezera: Tiganjice, Perleske i Carske bare. Ove godine prva je ovu pogodnost iskoristila grupa Turističke agencije „Bon Voyage“ iz Novog Sada, koja je osim obilaska rezervata biciklovima posetila i obližnje Belo Blato.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com