Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dr Nataša Pavlović o preduzetništvu u turizmu

Dr Nataša Pavlović o preduzetništvu u turizmu

  • PDF

            Prvi online Sajam preduzetništva održan je 22. i 23. aprila na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma. Svrha ovog događaja, sa fokusom na mikro, mala i srednja preduzeća, bila je da kroz prihvatljivu formu, s obzriom na aktuelnu situaciju, pruži podršku, i da priliku za povezivanje privrednika/preduzetnika, razmenu ideja, iskustava, proširivanje poslovne saradnje itd. Teme zastupljene na panelima odnosile su se na regionalnu saradnju privrede i preduzetnika, očuvanje starih zanata, podršku mikro, malim i srednjim preduzećima na putu digitalne transformacije poljoprivrede.

            Panelista o Preduzetništvu u turizmu bila je dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine (TOV). Po njenim rečima, prošla godina izazvala je velike probleme u globalnoj ekonomiji, a turizam je pretrpeo najveću štetu. Prevedeno u brojke, u protekloj godini pad turističkog prometa u Vojvodini iznosio je 52%, dok je na svetskom nivou bio 74%, što dovodi do zaključka da je Srbija izuzetno atraktivna destinacija. Naime, prošla godina, dala je šansu domaćem gostu da upozna i istraži domaće destinacije, uveri se u lepote naše zemlje, pa su najveći deo prometa činili domaći gosti. U skladu sa praksom iz ranijih godina u Vojvodini je u odnosu na ostatak zemlje, zabeležen najveći broj dolazaka turista iz regiona.
            - Uprkos teškoj situaciji ljudi još uvek žele da putuju i ta potreba se neće promeniti. Ono što će se menjati je izbor destinacije i smeštaja. Zadatak prevoznika, ugostitelja, hotelijera je da dodatno nadgledaju, čiste i kontrolišu ambijent i tako ga učine konfornijim i bezbednijim za boravak turista. Putnici koji uplaćuju putno osiguranje će morati da vode računa da li su u okviru tih paketa uplaćeni troškovi zdravstvenog osiguranja koji pokrivaju i lečenje bolesti prouzrokovane koronavirusom - izjavila je tom prilikom dr Pavlović.
            TOV je takođe svojim aktivnostima nastajala da na najbezbolniji način ostvari što bolje rezultate u datim okolnostima, koji su svim turističkim poslenicima ukazali na mogućnost i potrebu za kreativnošću, inovativnošću, zajedničkim radom, međusobnom podrškom, spremnošću za preuzimanje rizika, ali i korišćenjem menadžerskih sposobnosti.
            Konkretna uloga TOV-a u prethodnom periodu bazirana je na podršci, tesnoj saradnji sa preduzetnicima, promociji destinacije i turističkih proizvoda. U tom smislu, direktorica je u ovaj panel pozvala „izuzetne“, koji su predstavili način na koji su funkcionisali u vreme propisanih mera i ograničenja, i uspeli da svoje poslovanje izvedu iz ove krize. Tako su svoja iskustva podelili Julkica Mitrašinović, direktorica hotela „Villa Breg“ u Vršcu, Petar Stamenović, vlasnik „Deliblatske čarde“, Miloš Ćuruvija, potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih vodiča, Boris Eremić, izvršni direktor Turističke agencije „Kompas“ u Novom Sadu i Marija Bojović, menadžer vinarije „Deurić“ u Maloj Remeti.
            Pojam preduzetništva u turizmu, s obzirom na uticaj turističke delatnosti na ekonomski i društveni razvoj svake države, obuhvata širok dijapazon činilaca, imenovanim u Registru turizma - Agenciji za privredne registre u kojoj su registrovani i evidentirani subjekti koji obavljaju poslove iz oblasti turizma: turističke agencije organizatori turističkog putovanja, turističke agencije posrednici u prodaji turističkog putovanja, upravljači turističkih prostora, turistička mesta. destinacijske menadžment organizacije, destinacijske menadžment kompanije, profesionalni organizatori kongresa, turističke organizacije, ugostitelji, kategorisani i nekategorisani ugostiteljski objekti, lica koja pružaju usluge u domaćoj radinosti, lica koja pružaju usluge u seoskim turističkim domaćinstvima, pružaoci nautičko - turističkih usluga, kategorisani i nekategorisani objekti nautičkog turizma, pružaoci lovnoturističkih usluga, kategorisani i nekategorisani objekti lovnog turizma, turistički vodiči, lokalni turistički vodiči, turistički pratioci, turistički animatori, privredni subjekti koji pružaju usluge iznajmljivanja vozila (rent-a-car).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com