Thu12012022

Poslednja izmena:11:36:59 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Uzlazna linija profesionalnog razvoja dr Sandre Brkanlić

Uzlazna linija profesionalnog razvoja dr Sandre Brkanlić

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            - Zadovoljna sam svim onim što sam do sada postigla, kako u svom ličnom tako i profesionalnom razvoju. Za ovaj drugi, mogu zahvaliti maksimalnom trudu koji sam uložila, a koji preporučujem svojim studentima, jer to kad - tad mora biti nagrađeno. Zadovoljna sam jer kroz svoj posao upoznajem vanredne ljude, priznate univerzitetske profesore iz različitih država, koji se bave različitim naučnim oblastima, što imam priliku da se družim sa njima i dolazim do novih saznanja. Dalje ambicije usmerila sam ka napredovanju u oblasti nastave, mojoj inicijalnoj ljubavi, ali i povezivanju sa što više univerziteta, pre svega sa teritorije Španije, pošto je to moja preferencija i gde kredibilno mogu da govorim o visokoobrazovnim programima, pomažući mladim ljudima da zaobiđu prepreke koje sam morala samostalno da savladam - kaže u intervjuu za www.topsrbija.com prof. dr Sandra D. Brkanlić sa Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, jedan od njegovih najrespektabilnijih produkata.

            O dr Sandri Brkanlić s pravom se govori kao o uspešnoj mladoj ženi, u potpunosti ostvarenoj u profesiji i znanjem i kompeticijama stečenim tokom decenije školovanja na prestižnim univerzitetima.
            Marketinški izazovi
            Već nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, dr Sandra Brkanlić je želela da sva svoja znanja usmeri na oblast marketinga, pa upisuje master studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao jedan od 25 studenata sa položenim prijemnim ispitom za poseban program čuvene škole „HEC Paris”. U međuvremenu dobija angažman na Univerzitetu Privredna akademija i 2008. počinje da radi kao saradnik u nastavi. Zbog posla, koji je u tom trenutku bio prioritetniji, i za nju izazovniji, u Privrednoj akademiji završava i master studije Ekonomske diplomatije, a 2015. dobija zvanje doktora nauka - ekonomske nauke braneći temu: „Uticaj instrumenata marketing miksa na imidž visokoškolske ustanove i satisfakciju studenata“. Za to vreme radi na Privrednoj akademiji kao asistent, prvo na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, potom na FIMEK-u, a po odbrani doktorata promovisana je u zvanje docenta na svim predmetima vezanim za marketing.
            Željna novih izazova, definisana doktorskom disertacijom, traži odgovore upoređivanjem rada studenata na državnim i privatnim fakultetima, na domaćem i ino tržištu. Šansu za nastavak istraživanja nalazi na Jaume I University Castelló de la Plana u Španiji, gde je još 2011. upisala doktorske studije, ali je zbog određenih privatnih razloga napravila stand by, i potom ih odbranila 2019. sa tezom: “MARKETING MIX INSTRUMENTS AS FACTORS OF IMPROVEMENT OF IMAGE OF HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS AND STUDENTS SATISFACTION”. U želji da svoja znanja podeli sa studentima u Srbiji, vraća se na Univerzitet Privredna akademija, i svoje mnogobrojne konekcije napravljene tokom boravka u Španiji preporučuje mladima, ne inicirajući njihov odlazak, već njihovu radoznalost ka prikupljanju drugačijih znanja i novih iskustava.
            Danas dr Sandra Brkanlić radi na Univerzitetu Privredna akademija, ali je, zahvaljujući velikom interesovanju za studirenje u inostranstvu, i vlasnik Agenciju za edukaciju „Golden Education“ Novi Sad, specijalizovanu za osnovne, master i doktorske studije u Španiji.
            O Zlatnoj Edukaciji
            - Ponuda sa ESIC Business & marketing School iz Valensije, najviše rangiranog fakulteta za oblast marketinga, sa akcentom na digitalni makreting, da budem njihov oficijelni skaut za teritoriju Balkana, opredelila me je da otvorim Agenciju isključivo vezanu za edukaciju u Španiji, jer smatram da sam kredibilna za tamošnje univerzitete, da poznajem profesore sa kojima radim, koji mi daju smernice za saradnju u skladu sa pozicijom univerziteta na nacionalnoj i svetskim rang listama. Meni je to značajno jer ne bih volela sutra da moje dete bude na univerzitetu koji nije dobro rangiran. Uspostavljamo saradnju i sklapamo ugovore samo sa univerzitetima visoko pozicioniranim u obrazovnim krugovima, gotovo jednako kao državni univerziteti, ali radimo i sa državnim univerzitetima jer su naši ljudi još uvek skeptični prema privatnim školama. Trenutno imamo deset zahteva za upis na neki od državnih univerziteta. Smatram da je to teže našim studentima, bez dovoljnog znanja španskog jezika, pa uvek preporučujem da bar prvu godinu provedu na privatnom, a posle se prebace na državni, što je njihovim zakonom dozvoljeno - objašnjava naša sagovnica, dodajući da Agencija pruža praktičnu i savetodavnu pomoć, pomaže kandidatima prilikom izbora škole, apliciranja za istu, kao i u pronalaženju adekvatnog smeštaja.
            Kompleksnost ove agenture ogleda se u povezanosti sa školama koje rade pripremu i izdaju sertifikate za određene nivoe jezičkih kurseva, ali posebno važna saradnja je sa agencijom za nostrifikaciju diploma, odnosno njihovo prilagođavanje španskom obrazovnom sistemu (pošto Srbija nije članica EU). Značaj ove saradnje bitan je za buduće studente na teritoriji Španije u slučaju da tamo žele da rade part-time job, koji iziskuje neku diplomu. Govoreći o sadašnjoj realizaciji univerzitetskih programa kod nas, dr Brkanlić izražava sumnju u kvalitet online nastave u odnosu na klasične pristupe, ali smatra da je ova situacija zahvaljujući ovakvom načinu rada, obezbedila njeno nesmetano fukcionisanje. Podvlači da je Univerzitet Privredna akademija bila rodonačelnik ovakvog vida studiranja, ne znajući da će se situacija razvijati u ovom pravcu. Slaže se da je za Agenciju, a sve više i profesuru, bitno prisustvo na društvenim mrežama, koje obezbeđuje vidljivost informacija i nesmetanu komunikaciju, ali ističe značaj dodatne IT edukacije, važne kako u nastavnom procesu, tako i u profesionalnom radu.
            Prof. dr Sandra Brkanlić autor je preko 60 naučnih radova iz oblasti Marketinga u visokoškolskim ustanovama, publikovanih u renomiranim časopisima. Ona je aktivni učesnik na konferencijama iz ove oblasti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com