Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO USR Mladost - Jegrička: Dođete, pecajte i uživate u prirodi

USR Mladost - Jegrička: Dođete, pecajte i uživate u prirodi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           Između Čuruškog mosta i ustave na levoj obali Jegričke, kod Žablja, nalazi se sedište  Udruženja sportskih ribolovaca „Mladost - Jegrička”. Idelana geografska pozicija donedavno je privlačila pecaroše iz svih krajeva Vojvodine, od prošle godine, a nastavilo se i ove, privlači brojne sportiste iz Tutina, Sjenice, posebno Nove Varoši. Godinama unazad dolaze i instruktori skijanja po završetku sezone, a po rečima Gorana Rakite, sekretara Udruženja, sa prvim snegom se svi, i instruktori i Žabljani, sele na planinu.

           Ovo je posebno mesto, jedno od retkih u Srbiji gde su obezbeđeni uslovi za lica sa invaliditetom: blizina parkinga, lagan pristup do vode u svojim kolicima, rampe u toaletima, nenaplaćivanje dnevnih i noćnih dozvola (trenutno 700 dinara).
           - Ovde su uslovi fantastični, voda divna, a ljudi koji koriste ovaj prostor ponašaju se po kodeksu pravih sportskih ribolovaca, ostavljajući za sobom čiste i uredne piste. Ovde pecaju uglavnom oni koji ulove, poljube i vrate ribu u reku, što se od njih i očekuje. Pravila dozvoljavaju da ribolovci mogu da otkupe bilo belu ribu, bilo šaransku, po cenovniku za kilogram, važećim za taj dan - obajšnjava gospodin Rakita.
           U ovim vodama nalaze se lepi primerci amura, šaranske ribe, sve autohtone vrste bele ribe, smuđ, šaran, štuka... Dok je leva obala Jegričke na ovom mestu pogodna za „šarandžije“, na desnoj pecaju na plovak, oni koji vole mir i osamu. Za najveće zaljubljenike u samoću i prirodu iza mosta, članovi kluba postavili su pontone.
           Fokus Udruženja „Mladost - Jegrička“ za naredni period je na nastavku uređenja obale i vodenog prostora, obnavljanje mobilijara, proširenje terase objekta zatvorenog tipa, na kojoj bi ribolovci mogli da popiju kafu, neko piće. Kako bi svojim članovima - ribolovcima učinili atmosferu prijatnijom, u postojećem objektu moguća je, po dogovoru, priprema nekog ribljeg specijaliteta. Ali, u vreme kada gotovo svi rade dostavu, u sredini poznatoj po dobrim restoranima, za sportske ribolovce hrana je ipak sporedna stvar.
           U drugom delu jezera ostvareno je proširenje kapaciteta i izvršeno poribljavanje sa 6 - 7 tona šaranske mlađi i dve tone šarana od 4 - 5 kg. Ovaj deo bio je zapušten, prepun drezge, koja je zahvaljujući saradnji sa profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu poprilično očišćena i privedene nameni.
           Jegrička je isprekidani vodotok, dužine 65 km. Izvire južno od sela Pivnice, protiče pored Despotova, Ravnog Sela, Zmajeva i Siriga, uporedo sa kanalom DTD i Malim bačkim kanalom. U blizini Temerina se deli, i jednim krakom teče ka severu, protiče pored Gospođinaca i završava u močvarnom delu Žablja. Drugi krak teče ka jugoistoku i kod Jurišine Himke se uliva u Tisu. Ovaj krak napaja vodom ribnjak kod Žablja.
           Jegrička, ni bara ni reka, regulisanjem u periodu 1957-1958. godine gornjeg toka dužine 35 km potpuno je kanalisana i uređena, u srednjem delu, dugom 20 kilometara, je zaštićena kao rezervat prirode, dok je poslednjih 15 kilometara toka preuređeno u ribnjak.        Krajem 2005., Opština Žabalj je donela Odluku o proglašenju Parka prirode „Jegrička“. Koncept zaštite PP „Jegrička“ zasniva se na očuvanju i unapređenju prirodnih vrednosti, obezbeđivanju održivih mehanizama za smanjenje zagađenja, ublažavanju poplava i suša, razvoju ribarstva, eko-turizma, naučno-istraživačkog rada  i edukacije. Staralac PP „Jegrička“ je JVP “Vode Vojvodine”, a korisnik Udruženje sportskih ribolovaca “Mladost - Jegrička” iz Žablja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com