Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Čarda Debeli lad - drugo ime za najlepšu čardu u Vojvodini

Čarda Debeli lad - drugo ime za najlepšu čardu u Vojvodini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

           Da je birana pozicija, a verovatno jeste, ne bi mogla biti bolja, na magistralnom putu Novi Sad - Žabalj, na granici Banata i Bačke, na ulazu u varoš, uz Golf klub „Centar“, nedaleko od Tise. Upravo je tu situirana Čarda „Debeli lad“, jedanaest godina u vlasništvu Saše Vlajnića.
           Osamdesetih godina na istom mestu podignut je savremen motel u vlasništvu države koji je sa početkom novom milenijuma preobratio čuveni novosadski ugostitelj Mića Sokače Nikolić. On je uspeo nemoguće, da od devojke napravi babu, odnosno od motela salaš. Tu priču, stalno nadograđujući, nastavio je Saša Vlajnić.

           - Čarda se nalazi na 30 km od Novog Sad, 15 od Zrenjanina i 90 od Beograda. Nalazimo se u geografskom srcu Vojvodine. „Debeli lad“ je opravdao ime, jer je smešten u šumarku, gde s vremena na vreme proviruje sunce, izuzetno prijatno za vreme tropskih letnjih dana. Zimi te iste goste greje veliki kamin iz kojeg se čuje zaboravljeni zvuk pucketanja vatre. Pravo uživanje za goste kako starije, tako i mlađe generacije. Osim ZOO vrta koji smo osmislili prošle godine, i ograđenog i bezbednog dečjeg igrališta, u sasvim posebnom ambijentu, naša najveća preporuka je hrana. Domaća, raznovrsna i friška. Blizina Tise odredila je mnoštvo ribljih specijaliteta, a podneblje specijalitete sa roštilja. Ovaj poljoprivredni kraj obezbeđuje nakvalitetnije namirnice za bogatu vojvođansku trpezu, koju se trudimo da opravdamo. One nezadovoljne pozivamo da dođu, da ispravimo šta i koliko možemo, ali verujete, za sada se vraćaju oni kojima su usta puna hvale za meni, uslugu, ambijent. Posebna atrakcija leti je priprema jela na roštilju smeštenog u sred bašte. Nezahvalno je zato da izdvojim nešto posebno, ali su možda najtraženiji teletina i jagnjetina ispod sača. Koristim priliku da pozovem sve one koji sumnjaju u ono što sam rekao da nas posete i sami se uvere u istinitost mojih reči - kaže gospodin Vlajnić.
           Prošle godine je na mesto malih golića na livadi postavljen mini zoo vrt. Njegovi prvi stanovnici bili su jedan poni i magarac. Zatim su iz Temerinskog ZOO vrta stigle patuljaste koze, za njima ovce, patke, uskoro će paunovi. Edukativan i zanimljiv sadržaj naročito za gradsku decu, ujedno je predah za roditelje koji mogu slobodno pustiti mališane da se igraju.
           Čarda raspolaže i sa pet smeštajnih jedinica i svako ko želi da doživi ravnicu uz cvrkut ptica, crkvena zvona, mirise koji dolaze sa polja i reke, može zanoćiti ovde.
           - Volim ugostiteljstvo i to radim sa ljubavlju. Završio sam ugostiteljsku školu, živim u Novom Sadu, a ljubav prema profesiji dovela me je u Žabalj. Izdvojio bih izuzetnu saradnju sa Turističkom organizacijom opštine Žabalj koja na svim svojim nastupima, između ostalog, promoviše i ovu čardu, takođe je reprezentativno mesto na koje dovode svoje goste - istakao je gospodin Vlajnić i pozvao svakog zainteresovanog da dođe i proveri da li je sve što je rekao tako.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com