Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dodatni podstrek ženama preduzetnicama

Dodatni podstrek ženama preduzetnicama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Koju god privrednu temu da otvorimo ne možemo da zaobiđemo pitanje ženskog preduzetništva. Ovo je posebno istaknuto kada je reč o ženi na selu srednje i starije dobi, koja je još uvek u značajnoj meri ekonomski zavisna, ali je ovo još uvek univerzalan problem vezan za žene u Srbiji. Ne zato što je pozicija žene u Srbiji lošija od one na globalnom nivou, nego što njena pozicija u Srbiji može da bude još bolja.

            - Što se tiče ženskog preduzetništva, bio bih najsrećniji da ne moramo da razdvajamo preduzetništvo na žensko i muško preduzetništvo. Preduzetništvo je preduzetništo. Voleo bih da se ravnopravnost žena i muškaraca podrazumeva - istakao je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski skeretar za privredu i turizam u Vladi AP Vojvodine i nastavio:
            - Ali, pokazatelji vlasništva u društvu, pogotovo u poljoprivredi, pokazuju značajno manji broj žena vlasnica i značajno slabija zastupljenost žena u preduzetništvu. Upravo zato Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Vlada AP Vojvodine, insistiramo da je žensko preduzetništvo poseban vid preduzetništva i posebno bogatstvo - objasnio je dr Ivanišević.
            On je takođe podsetio na skorašnje istraživanje Kabineta potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, kojim se na osnovu ekonomske analize neplaćenih poslova došlo do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje.
            - Naše je da priznamo da žene rade više od muškaraca gledano 24/7, i upravo zato posebno ističemo na našim kokursima za privredu i turizam, na koje se javljaju i preduzetnice i preduzetnici, veliku zaslugu žena, njihovu posvećenost biznisu, jer kada žena vodi svoj biznis, kada upošljava ljude, pored toga ima još 12 sati rada u kući. Iz tog razloga želimo da damo dodatni podstrek ženama, kada su finansijska sredstva u pitanju - naglasio je naš sagovornik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com