Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Novo u Kragujevcu - Legat Nikole Koke Jankovića

Novo u Kragujevcu - Legat Nikole Koke Jankovića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Turističku ponudu Kragujevca u velikoj meri upotpunilo je otvaranje Legata Nikole Koke Jankovića koji će svakako, za goste koji su zainteresovani za kulturno nasleđe, predstavljati jedinstven doživljaj umetnosti i kulture.

            Legat Nikole Koke Jankovića je jedinstveno arhitektonsko zdanje Zorana Gagića posvećeno najvećem kragujevačkom vajaru, umetniku svetskog renomea. Legat je otvoren u okviru Narodnog muzeja u Kragujevacu i u njemu se nalazi preko 1.700 artefakata Nikole Koke Jankovića, tačnije 1.744 umetničkih dela, kao i originalnih predmeta iz umetnikovog ateljea, razvrstanih u tri posebne zbirke.
            Nikola Koka Janković, jedan od najznačajnijih srpskih vajara druge polovine dvadesetog veka, zaveštao je rodnom gradu zbirku umetničkih dela nastalih tokom sedam decenija kontinuiranog umetničkog stvaralaštva. U okviru stalne izložbene postavke „Živeti umetnost“ izloženo je preko 75 eksponata, skulptura i crteža, kao i originalnih predmeta iz umetnikovog ateljea. U Galeriji Legata organizuju se izložbe, promocije i koncerti.
            Nikola Janković, vajar, profesor Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je u Kragujevcu, 13. decembra 1926. godine.
            Legat je otvoren za posetioce od utorka do petka od 10 do 16 časova i subotom od 10 do 15 sati. Za najavljene grupe obezbeđeno je stručno tumačenje stalne postavke ili aktuelne postavke na srpskom i/ili engleskom jeziku.
            Više informacija o Legatu Nikole Koke Jankovića možete da pronađete na internet prezentaciji www.legatkoka.rs.

Tekst: Snežana Milisavljević
Fotografije: Zoran Lazarević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com