Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studija Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. predstavljena u PKV

Studija Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. predstavljena u PKV

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine u četvrtak, 13. maja 2021. godine, održana je prezentacija studije „Agrarna proizvodnja u Vojvodini 2020. godine“, koju je objavilo Udruženja poljoprivrede PKV zajedno sa autorom, prof. dr Branislavom Vlahovićem sa Departmana za ekonomiku poljoprivrede i sociologije sela Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, stručnjakom za tržište i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

            Obraćajući se prisutnima na KZN Mladen Petković, sekretar PKV istakao je da je Udruženje ovu studiju, izuzetno korisnu za sagledavanje stanja u vojvođanskoj i srpskoj poljoprivredi, objavilo treću godinu za redom.
            - Studija predstavlja detaljnu analizu poljoprivredne proizvodnje AP Vojvodine koja sadrži pet poglavlja - proizvodnja žitarica, proizvodnja industrijskog bilja, povrtarska proizvodnja, voćarska proizvodnja i stočarska proizvodnja. Kada govorimo o proizvodnji žitarica treba istaći da Vojvodina učestvuje sa 58,4 % u odnosu na proizvodnju  žitarica Republike Srbije. U industrijskom bilju dominira sa 94,5 % . Što se povrća tiče taj procenat proizvodnje AP Vojvodine  u udelu Republike Srbije je 28 % , a u voćarstvu gotovo 17 %.             Mladen Petković je dodao da je studija rađena u prethodnih nekoliko meseci na bazi  statističkih podataka, kao i da će detaljnija prezentacija studije biće u okviru onlajn Dana poljoprivrede na Novosadskom sajmu, na sajmskoj platformi u četvrtak  20 . maja u 12 časova. 
            - Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je što se agrara tiče, odnosno spoljno trgovinske razmene, suficit veći za 43, 2 %  u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i da je izvoz povećan za 26 ,7 % - zaključio je gospodin Petković.
            Prof. dr Branislav Vlahović, istako je da  studija  radi već treću godinu  i cilj je da se nastavi i u narednim godinama kako bismo videli kakvi su rezultati postignuti u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u AP Vojvodini. 
            - Prošlu godinu možemo okarakterisati kao relativno dobru . Što se tiče prinosa u AP Vojvodini postignuti su solidni rezultati, a ono na čemu treba raditi je povećanje agrotehnike kako bi se povećali i sami prinosi.  Ova studija će koristiti svim stručnim institucijama kako bi se sagledalo pospešivanje proizvodnje - ocenio je prof. dr Branislav Vlahović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com