Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Redovna godinja skupština KFS na Stražilovu

Redovna godinja skupština KFS na Stražilovu

  • PDF

            Udruženje profesionalnih kulinara Srbije - Kulinarska Federacija Srbije (KFS), je na Redovnoj godišnjoj skupštini, održanoj u nedelju, 09. maja 2021. na prostoru EKO kampa „Fruška gora“ na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima, kojoj je predsedavao predsednik Upravog odbora KFS Jovan Vukelić, i ovoga puta zadatak unapređenja nivoa znanja naših kulinara, kao i unapređenje same struke u Srbiji, stavila u prvi plan.

            Skupštini su prisustvovali predstavnici osnivača i glavnih članica krovne organizacije - Kulinarske federacije Srbije (KFS), punopravnog člana Svetskog udruženja kulinara - World Association of Chefs Societies (WACS): Dejan Stanković, dr Dragan Tešanović, redovni profesor, dr Bojana Kalenjuk, vanredni profesor, dr Nikola Vuksanović, docent, MSc Goran Radivojević, Jovan Vukelić, Zoran Mišković, Mladen Pršić, Darko Berković, Minja Podraščanin i Đorđe Kostić iz Asocijacije šefova kuvara Srbije (AŠKS); MSc Maja Banjac, dr Dragan Tešanović, redovni profesor, Mia Vučković, Aleksandar Leovac, Dušan Grujić, Vladimir Jež, Danijel Vasiljković, Tatjana Bodvaji, Marija Jakubiv i Dragiše Stefanović iz Kulinarske asocijacije Srbije (KAS).
            Predmet prve dve tačke Dnevnog reda odnosio se na Zapisnik sa Redovne skupštine održane u maju 2019., koji je podneo dr Nikola Vuksanović, generalni sekretar KFS, dok je Jovan Vukelić, predsednik UO KFS podneo izveštaj o završnom računu. Oba izveštaja jednoglasno su usvojena.
            Zoran Mišković je prezentovao Nov statut KFS koji je jednoglasno usvojen, i odmah stupio na snagu, a na osnovu ove odluke biće upisan u Registar udruženja APR.  Zoran Mišković i Goran Radivojević pročitali su Izveštaj sa Olimpijade IKA 2020. (takmičarski i finansijski deo). Prof. dr Dragan Tešanović je podneo Izveštaj NO, a Jovan Vukelić Izveštaj UO, koji je obuhvatao teme o aktivnostima članstva, poboljšanju rada UO i komunikacije među članstvom. Oba Izveštaja jednoglasno su usvojena.
            Specifičnu težinu imala je sedma tačka Dnevnog reda, o Položaju struke i posledicama virusa, koje je obrazložio Dejan Stanković. Predloženo je formiranje Sindikata KFS, omasovljavanje članstva, a raspravljalo se i o proglasu i saopštenju Ministarstvu. Đorđe Krstić je izneo primer negativnog iskustva šefova kuhinje koji za vreme pandemije nisu bili zaštićeni kod poslodavca. Odlučeno je da se ova tema prenese na sledeću Sednicu UO KFS.
            U tački Razno, dr Nikola Vuksanović je prisutne članove izvestio o aktuelnim dešavanjima u Asocijaciji i WorldChefs: nominaciji Zorana Miškovića za počasnog člana Chef2Chef, i MSc Gorana Radivojevića za Special Balkan Advisor; bilo je reči i o Godišnjoj skupštini WorldChefs i dr.
            Afirmacija kuvarske profesije, iako slovi za jednu od najpopularnijih, najtraženijih, i u redovnim uslovima ne malo plaćenih, još uvek je bez adekvatne pozicije na listi visoko vrednovanih zanimanja, uprkos tome što je hrana najbitniji socio-eko-ekonomski činilac, od uslova proizvodnje do njene pripreme, nasušna potreba svakog čoveka, neiscrpna tema koja uvek ima svoju publiku, još uvek ne nalazi adekvatan odgovor u realnom životu. Zaključci sa Redovne godišnje skupštine doprinose imidžu struke, a planiranje budućih aktivnosti na konkretan način realizuju ove ciljeve u praksi.
            U nezvaničnom delu, po završetku Skupštine Romeo Karanović, član KFS i profesionalni promoter Kuhinje na otvorenom, organizovao je druženje uz roštilj na kojem je KFS potvrdila delegiranje žirija iz svojih redova na Sačijadi, koja će biti održana 05. juna na Stražilovu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com