Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Kuvari zaslužuju veće poštovanje i priznanje

Kuvari zaslužuju veće poštovanje i priznanje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Romeo Karanović, član Upravnog odbora Kulinarske federacije Srbije, vlasnik internet prodavnice vremejenovac.rs i brenda „Kuhinja na otvorenom“, organizator je brojnih takmičenja, od kojih se izdvojila SAČIJADA, ili tradicionalna priprema jela Balkana, koja će ove godine biti održana 05. juna po sedmi put na lokaciji Bogom danoj za takve happening-e - na Stražilovu.

            Pripreme za Svetski kup u kulinarstvu 2022.
            Ovde je u nedelju, 09. maja, održana je i Redovna godišnja skupština Kulinarske federacije Srbije (KFS) na kojoj je usvojen završni račun, izveštaji Upravnog i Nadležnog odbora, data obaveštenja o aktivnostima za ovu godinu. Posebno interesantna u nizu skupštinskih tema bila je organizacija za učešće na Svetskom kupu 2022. godine u Luksemburgu.
            - Pripreme za Svetski kup su startovale pre mesec dana. Raspisan je javni poziv za sve zainteresovane kandidate za nacionalne timove, juniorski i seniorski, koji će reprezentovati našu zemlju 2022. u Luksemburgu. Za naredni period predviđena su i brojna gastronomska takmičenja ali, bilo da je reč o regionalnim, evropskim ili svetskim, još uvek je neizvesno da li će zbog COVID-19 biti održani, o čemu će svi članovi KFS-a biti blagovremeno obavešteni putem mejla. Takmičenja su kuvarima najznačajnija od svih njihovih aktivnosti. Na njima mogu da pokažu šta znaju, a osvajanjem nekog priznanja otvaraju im se mogućnosti za napredak u profesiji. Svi kuvari to vole, i za to žive. Svi oni koji imaju ambiciju u kulinarstvu ostvaruju se sa što više učešća na takmičenjima raznih nivoa - objasnio je Karanović.
            Prijavljivanje za Svetski kup u Luksemburgu je završeno. Predstoji period selekcije, a Upravni i Nadzorni odbor KFS-a će na osnovu Pravilnika i u neposrednom radu sa kandidatima doneti konačnu odluku o tome ko će reprezentovati Srbiju u Luksemburgu.
            Gospodin Karanović tvrdi da će prethodna iskustva sa raznih takmičenja biti ključna za ostvarivanje, sada već ozbiljnih ambicija, kada je plasman našeg Nacionalnog kulinarskog tima u pitanju. Podsetimo, u februaru 2020., posle, za ovaj nivo takmičenja, kratkih priprema, juniorska kulinarska reprezentacija Srbije je na Olimpijadi IKA 2020. u Štutgartu, u do tada neviđenoj konkurenciji, osvojila bronzanu medalju i jedno četvrto mesto. Bio je to uspeh ravan podvigu, koji opravdava veća očekivanja i obavezuje na dobar rezultat na svakom narednom takmičenju.
            - Uspeli smo da srpsku kuvarsku scenu predstavimo na najbolji način i osvajanje medalje je definitivno veliko ostvarenje srpskog kulinarstva u svetskim okvirima. Zato će selektorski tim Srbije za Svetki kup biti sastavljen od učesnika u Štutgartu, koji su u poznati sa važećim kriterijumima za održavanje tako velikog svetskog takmičenja. Oni će takođe,  rukovoditi zahtevnim i kompleksnim pripremama. Velika razlika između Štutgarta i Luksemburga je što su na Olimpijadi učestvovali samo juniori, a na Svetskom kupu će biti i seniora, pa pripremamo tim od 30-tak članova i za je potrebna sveobuhvatnija i kompleksnija organizacija - kaže naš sagovornik, verujući da je dovoljno vremena i za animiranje onih koji razumeju značaj ovakvih nastupa, jer „bez resornog ministarstva i pomoći sponzora, teško da bi ovakav projekat bilo moguće realizovati“.
            Očekuje se, kao i u prethodnom periodu, logistička podrška, pre svih Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Visoke hotelijerske škole u Beogradu, koji su za prethodne potrebe, osim stručnog dela, omogućili upotrebu kabineta. Tu su i privatne kompanije, Etno kompleks „Vrdnička kula“, gde su realizovane probe, jer pripreme zahtevaju jednu profesionalnu kuhinju, a tim juniora, seniora, poslastičara traže specifične uslove za pripremu gastronomskog takmičenja takvog obima.
            Za kulinarstvo na višem nivou
            Nažalost, uspeh postignut na štutgarskoj Olimpijadi nije adekvatno obeležen. Po njihovom povratku, kada je njihov uspeh trebao da doživi punu afirmaciju u zemlji, pandemija je sve gurnula u drugi plan. Ideje KFS su bile da to postignuće iskoristi za podizanje kulinarstva na viši nivo, ali sve je zaustavljeno, a gastronomija, važan deo turističke ponude, doživeo možda i najveću krizu. Zbog zatvaranja restorana mnogi su kuvari ostali bez posla, neki radili samo dostavu i to smanjenim kapacitetom. Izostala je i redovna studijska praksa u mestima na Jadranu, na brodovima i to se odrazilo da su mnogi kuvari došli u egzistencionalnu krizu.
            - Na Skupštini je izražen optimizam da se situacija znatno popravila, mere su ublažene i oseti se da se Srbija budi. Međutim, to je još jako daleko od pravog rada, a kuvari traže pun kapacitet da bi došli do izražaja - kazao je gospodin Karanović i zaključio: - Utisci zasnovani na gastromoji iz neke zemlje su među najjačim i oni koji se najduže pamte. Srbija je dosta popularna u tom vidu turizma, ali nisu dovoljno priznati ljudi koji su uticali na zasluženo visok rejting naše gastronomije. Kod nas kuvari nisu priznati poput svojih kolega u drugim krajevima sveta i za razliku od njih nemamo zvezde - kuvare. U budućnosti se od naše Asocijacije očekuje da „poradi“ na tome kroz omasovljenje naše organizacije, da svi kuvari budu uključeni u njen rad, i da pokušamo da ih, kao članove kuvara Srbije predstavimo javnosti. Oni zaslužuju da budu priznati u svakom smislu. Gosti vide samo jelo, a oni koji su zaslužni za to, njihovi kreatori, su u kuhinji, nevidljivi. To mora da se promeni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com