Wed04172024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Studija o agrarnoj proizvodnji u Vojvodini u 2020. od višestruke koristi

Studija o agrarnoj proizvodnji u Vojvodini u 2020. od višestruke koristi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prezentacija publikacije „Agrarna prozvodnja u Vojvodini u 2020. godini“ autora dr Branislava Vlahovića,  profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u izdanju Privredne komore Vojvodine (PKV), održana je u četvrtak, 13. maja 2021. godine u velikoj sali PKV.

            Poljoprivreda dominantna u spoljnotrgovinskoj razmeni
            Studija predstavlja detaljnu analizu poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Vojvodine i daje uporedne podatke sa rezultatima postavljenim u Republici Srbiji sa ciljem zajedničkog planiranja daljih koraka kako bi se poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini i teritoriji Republike Srbije, podigla na jedan viši nivo. Sadrži pet poglavlja koja se odnose na proizvodnju žitarica, industrijskog bilja, povrtarske i voćarske proizvodnje i stočarstva.
            Ova studija bazirana je na statističkim podacima Zavoda za statistiku Srbije i
podacima Eurostata - statističkog zavoda Evropske unije, koji omogućavaju poređenje između zemalja i regiona i podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (Food and Agriculture Organization of the United Marions - FAO).
            Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV, izneo je referentne podatke poljoprivredne proizvodnje iz studije, prema kojima u proizvodnji žitarica Vojvodina učestvuje sa 58,4% u odnosu na proizvodnju žitarica Republike Srbije; u proizvodnji industrijskog bilja dominira sa 94.5%, u proizvodnji povrća u odnosu na ukupnu proizvodnju Srbije Vojvodina učestvuje sa 28%, a u voćarstvu sa 16,9%.
            Gospodin Petković je značajnim označio komparativne podatke proizvodnje u Vojvodini sa ostalim regionima u Republici Srbiji, sa Evropom kao geografskom kategorijom i EU kao ekonomskom kategorijom. Izneti su uporedni podaci sa konkurentnim zemljama regiona: Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom.
            - Osvrnuo bih se na podatke koji se tiču spoljnotrgovinske razmene Vojvodine za prvi kvartal ove godine, kada je agrarna proizvodnja u pitanju, a koja je u 2020. iznosila preko milijardu šesto pedeset miliona evra, a uvoz nešto manje od 700 miliona evra. To nam govori da je izvoz za 2.4 puta nadmašio uvoz i koliko je poljoprivreda dominantna što se spoljnotrgovinkog bilansa tiče. Podaci za prvi kvartal nam govore da je suficit spoljnotrgovinske razmene u Vojvodini veći za 43.2% u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, da je izvoz povećan za 20.7%, a uvoz za svega 7.1%.
            Žitarice najzastupljenije u strukturi izvoza
            Autor izdanja, dr Branislav Vlahović je prošlu godinu okarakterisao kao relativno dobru.
            - Posmatrano po grupama proizvoda, možemo videti da samo proizvodnja žitarica ima tendenciju porasta (2.7%) u odnosu na 2019. godinu. U istom periodu proizvodnja industrijskog bilja je imala trend pada od preko 8% u odnosu na prethodnu godinu, što se odrazilo i na proizvodnju prerađevina: ulje, šećer i druge proizvode. Proizvodnja povrća u Vojvodini je manja u odnosu na 2019. za 2.4 %, a proizvodnja voća za 7.4%. U broju grla u stočarskoj proizvodnji zabeležen je neznatni pad, što se odrazilo na proizvodnju mesa i količinu koja može da se izveze. Dobre rezultate smo postigli u proizvodnji meda koja je povećana u odnosu na prethodnu godinu, dok proizvodnja mleka i jaja beleži tendenciju blagog opadanja - rekao je dr Vlahović.
            Pozitivnim je ocenio postignute dogovore, solidne rezultate u proizvodnji nekih biljnih vrsta preporučivši dalji rad na primeni agrotehničkih mera, kako bi se povećali prinosi, i samim tim uticali na ukupni obim proizvodnje.
            - Ono što smo želeli, a nismo mogli da uradimo je analiza u sedam upravnih okruga u  Vojvodini (Severnobačkom, Srednjobanatskom, Severnobanatskom, Južnobanatskom, Zapadnobačkom, Južnobačkom i Sremskom). Zbog nedovoljno relevatnih podataka nismo smeli da se usudimo da donosimo zaključke, ali ćemo i dalje raditi na tome da dobijemo što kvalitetnije podatke i vidimo koje su to sve razlike prisutne u poljoprivrednoj proizvodnji Vojvodine. Smatramo da će ova studija koristiti Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, da na osnovu priloženih rezultata donose planove daljih pravaca razvoja i unapređenja sadašnjeg stanja poljoprivrede - rekao je dr Vlahović, koji rezultat nešto lošijih prinosa vidi i u smanjenju fonda sredstava u agrarnom budžetu za poljoprivredu Vojvodine, koja je od planiranih 7.5 milijardi dinara dobila dve milijarde manje. Ako bi ta sredstva bila veća, u šta polaže nadu, rezultati naredne godine u poljoprivredi Vojvodine, i generalno, mogli bi realno biti bolji, što će se pozitivno odraziti i na izvoz.
            Dr Vlahović je konstatovao da su izvozni rezltati solidni, uočivši da u strukturi izvoza, u vrednosti od oko 788 miliona dolara dominiraju žitarice; na drugom mestu, sa preko 500 miliona dolara je voće i prerađevine od voća; na trećem proizvodi dobijeni preradom industrijskog bilja, pre svega šećer, jestivo ulje i proizvodi od soje. Ono u čemu Vojvodina zaostaje, je pre svega izvoz stočarskih prouzvoda, pre svega mesa. U strukturi izvoza dominiraju žive životinje. Učešće mesa u izvozu je malo uprkos činjenici da je ono, kao finalni proizvod ili proizvod sa dodatnom vrednošću, neuporedivo profitabilnije. Daleko najmanji procenat u strukturi izvoza ima povrće i prerađevine od povrća.
            Online prezentacija publikacije „Agrarna proizvodnja u Vojvodini u 2020. godini“ zakazana je i za četvrtak, 20. maja u 12:00, u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, kada će ovi rezultati biti dostupni široj javnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com