Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Nova vanredna kontrola ribarskog područja SRP Gornje Podunavlje

Nova vanredna kontrola ribarskog područja SRP Gornje Podunavlje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Nastavlja se sa vanrednim akcijama i kontrolama ribarskih područja  ribočuvarske službe JP Vojvodinašume ”Sava-Dunav-Studva 2021.

            U sklopu vanrednih akcija kontrole ribarskih područja ribočuvarske službe JP Vojvodinašume „Sava-Dunav-Studva 2021” realizovana je vanredna kontrola Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ na ribolovnim vodama čiji je JP Vojvodinašume upravljač. Ovo Ribarsko područje obuhvata levu obalu reke Dunav u ukupnoj dužini od 67 kilometara, od mesta Bogojevo (1.367 km) do granice sa Mađarskom (1.433 km), kao i veći broj bara, močvara, ritova, kanala i drugih vodenih površina, koje su značajne kao netaknuto stanište za mrest bogate faune riba, njenu zaštitu i održivo korišćenje. Vanredna kontrola je pokrenuta u cilju  sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda, u izuzetno osetljivom periodu „doba mresta“ najznačajnijih ribljih vrsta u rekama Srbije.
            Vanredna kontrola Ribarskog područja „Gornje Podunavlje“ realizovana je 14. i 15. 05. 2021. godine. U akciji vanredne kontrole, kod privrednih ribara rigorozno je kontrolisana eventualna upotreba stajaćih mrežarskih alata i samolovnih alata, koji se ne smeju koristiti u periodu od 01. aprila do 31. maja.
            U nastavku akcije, fokus je bio na kontroli rekreativnih ribolovaca, kada su se ribočuvarima na vodi priključile i 3 pešačke patrole ribočuvarske službe JP Vojvodinašume. Kod rekreativnih ribolovca vršena je kontrola broja štapova koji se koristi za pecanje (do 3 štapa dozvoljeno), ulov ribe ispod Pravilnikom propisane dužine (za svaku vrstu plemenite ribe je propisana dužina) tzv. „ulov ispod mere“, količina dnevnog ulova (dnevna kvota je do 5 kg plemenite ribe) i naravno evidencija dnevnog ulova.
            Po završetku akcije „Sava-Dunav-Studva 2021“ predstavljeni su i operativni rezultati akcije u marini Apatin. Zaplenjeni su sledeći alati: 1.850 m ribarskih mreža; 20 bubnjeva; 54 komada ribarskih mreža. Izvršena je kontrola 37 rekreativnih ribolovaca. Podnete su dve prijave.
            Svakako najznačajniji deo vanredne akcije ribočuvarske sluužbe JP Vojvodinašume   bilo je oslobađanje iz protivzakonito postavljenih mreža i vraćanje u vodu 9 velikih šaranskih „matica“ veličine preko 15 kg težine, čime je sigurno sprečena velika šteta na ribljem fondu RP „Gornje Podunavlje“.
            U vanrednim kontrolama ribarskih područja kojima upravlja JP Vojvodinašume, učestvovala je skoro kompletna ribočuvarska služba, 21 ribočuvar sa 9 čamaca i 1 gliserom, uz korišćnje savremene opreme za noćno osmatranje i termovizijske kamere.

Maja Jenei, dipl.turizmolog
JP Vojvodinašume

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com