Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dr Mirko Kulić: Važno je znati lepo se izražavati, usmeno i pismeno

Dr Mirko Kulić: Važno je znati lepo se izražavati, usmeno i pismeno

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Mirko Kulić, doktor pravnih nauka, redovni profesor i dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, pozdravio je učesnike prvog konkursa za najbolji esej LEX LIBERTAS na temu: „Pravo na rad kao preduslov lične slobode“, čiji je domaćin, 19. maja bio upravo Pravni fakultet.

            Na svečanosti povodom dodele nagrada, dr Mirko Kulić je izjavio:
            - Jako je zadovoljan čitav naš tim. Ovaj konkurs je raspisan na inicijativu naše koleginice, doc. dr Sanja Škorić, profesora radnog prava na našem fakultetu, ujedno i književnice i pesnikinje, što joj je verovatno poslužilo kao motiv da predloži ovu novinu. Mi smo je u tome podržali i ovo je prva godina njegovog održavanja, i iako je vreme limitirano, jako je dobro zamišljeno i realizovano, i mislim da treba da pređe u praksu, da svake godine organizujemo ovako nešto, da forsiramo pisanje literarnih radova, jer je u svakoj profesiji važno da ljudi znaju da se izražavaju. Bilo usmeno, bilo pismeno. Nekako je pisani tekst u prednosti nad usmenim, jer važi pravilo iz Dušanovog zakonika „Verba volant, scripta manent - Reči lete, spisi ostaju”, i ono što je zapisano ostaje kao trajna vrednost. Studentima pravnih nauka i srednjoškolcima koji će možda nastaviti školovanje u tom pravcu, važno je da budu pismeni, da savladaju tu veštinu, potrebnu za pisanje presuda, žalbi, tužbi, rešenja...
            Koliko je ovaj konkurs pokazao da studenti i maturanti imaju potrebe za ovakvom vrstom vannastavnih aktivnosti, kao delom obaveznog obrazovanja, pokazao je i sam odziv koji je iznenadio i same organizatore, ali i kvalitet ideja i načine na koji mladi razmišljaju.
            - Svi mi pokušavamo ponekad da iskažemo neko drugo ja, koje u  nama čuči. Svi mi želimo da pokažemo svoj talenat bilo da je reč o sportu, ekologiji, umetnosti..., i imamo puno primera gde se studenti iskazuju na nekom drugo polju. Ovde su se baš iskazali na najbolji način, i nama je drago što smo im to omogućili - rekao je dr Kulić.
            Osim takmičarskih uslova, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe obezbedio je za najbolje vredne nagrade. U prvoj kategoriji I nagrada je bila Laptop, II - Tablet, III - 10% popusta na školarinu u narednoj školskoj godini ili za tekuću školsku godinu, ukoliko pobednik bude student četvrte godine studija ili 150 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije. U drugoj kategoriji I nagrada je iznosila 50% popusta na školarinu (vrednost 750 evra), II - 40% popusta na školarinu (vrednost 600 evra), III nagrada - 30% popusta na školarinu (vrednost 450 evra).
            Nagrade predstavljaju izvesni materijalni stimulans, ali po mišljenju dr Kulića, da nagrađenima veću vrednost predstavlja činjenica što su njihovi radovi izabrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com