Mon06172024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dr Sanja Škorić: Mladima treba prostor da izraze svoje stavove

Dr Sanja Škorić: Mladima treba prostor da izraze svoje stavove

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Početkom aprila Pravni fakultet za privredu i pravosuđe Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu raspisao je konkurs za najbolji esej LEX LIBERTAS na temu: „Pravo na rad kao preduslov lične slobode“. Pravo učešća imali su studenti osnovnih akademskih studija Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe i maturanti svih srednjih škola u Srbiji.

            Organizator ovog konkursa bila je doc. dr Sanja Škorić, profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u oblasti radnog prava, u sudentskim danima, uspešna takmičarka u besedništvu, danas član Društva književnika Vojvodine i Književnog kluba DIS, sa preko 40 naučnostručnih radova i 10 romana i knjiga poezije. Njena svestrana aktivnost na literaranom polju kvalifikovala ju je da se nađe i u ulozi predsednika i pored, Dragana Markovića, književnika, člana Društva književnika Srbije, i advokata Uroša Kerca, u ulozi člana žirija u odabiru najuspešnijih radova.
            - Veliko mi je zadovoljstvo što ovaj konkurs, po prikazanom kapacitetu, zavređuje da postane praksa. Najtežim se smatra organizovati nešto po prvi put, ali s obzirom da je pristiglo 40 radova napisanih od strane motivisanih mladih ljudi, ovo je jedan uspeli pokušaj koji će, sigurna sam da preraste u tradiciju - rekla je dr Škorić na svečanoj dodeli nagrada najboljima, održanoj u specifičnim uslovima i uz poštovanje mera, u sredu, 19. maja.
            Iako je tema: „Pravo na rad kao preduslov lične slobode“ simbolično odabrana povodom Međunarodnog praznika rada - 1. maja, zahtevala preispitivanje odnosa pravde i slobode, najviše je kaže, bila iznenađena hrabrošću studenata i srednjoškolaca kadrih da ono o čemu razmišljaju podele sa drugima na iskren način. Po njenim rečima, studenti su bili u prednosti jer imaju priliku da o tome uče, dok su maturanti pokazali izuzenu kreativnost i zrelost, što navodi na zaključak da mladi mnogo više razmišljaju o svojoj egzistenciji, ali ne naglas, i nemaju priliku da to izraze na ovaj način.
            Odluka da se nagrade tri najbolja rada u obe kategorije nije bila laka, a da se nagrade dodele baš ovim radovima presudila je hrabrost i iskrenost u prezentovanju ideja koju su zastupali, a to je postizanje balansa između zakona i slobode. Do toga nije lako doći, da činite ono što želite i pri tom da imate posao, da radite.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com