Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Vikend poljoprivrede na platou novosadskog BIG-a

Vikend poljoprivrede na platou novosadskog BIG-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         Prva izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme održana je za vikend 22-23. maja ispred Tržnog centra BIG u Novom Sadu, u organizaciji Srpskog udruženja malih poljoprivrednika (SUMP) uz sprovođenje svih preventivnih mera.

            Osim izložbe savremenih trendova u oblasti poljoprivredne mehanizacije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavili su aktuelne konkursne linije namenjene poljoprivrednicima.
            Milan Borić, predsednik Srpskog udruženja malih poljoprivrednika, obrazlažući ideju za ovakvu manifestaciju, između ostalog je rekao, da je SUMP organizacija sa puno članova koja prati tržište, i da se logično, s obzirom na manjak sličnih događaja, javila potreba za jednom ovakvom izložbom poljoprivredne mehanizacije na kojoj poljoprivrednici mogu da vide šta se to dešava, pre svega u evropskim zemljama, koji su to novi trendovi u ovoj oblasti. Na izložbi je jedanaest mehanizatora predstavilo svoje programe, među njima i najveći dileri za Srbiju.
            Gospodin Borić je istakao da se i pored nepovoljne situacije, oseća promena na terenu, kada je reč o modernizaciji mehanizacije, zahvaljujući konkursnim linijama, što od strane državnih organa, Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i opština, što od od strane Evropske unije, tj. IPARD programa. Međutim, uprkos brojnih mogućnosti, ima onih koji ne mogu da dobiju ta sredstva, pa s toga smatra da je ima potrebe za još više ulaganja u ovu oblast. Mehaniziacija je dosta zanovljena, a prosek starosti traktora se pomerio na bolje u odnosu na raniji period. Ukratko, vidi se napredak, kada je mehanizacija u pitanju, ali da postoji potreba za dodatnim sredstvima.
            Koliko je ovo Udruženje značajno za poljopirvrednike govore i koraci koje se čine u informisanju i organizovanju poljoprivrednika.
            - Naše udruženje uvodi najviše inovacije. Pratimo šta se dešava u zremljama EU i to prenosimo u Srbiju. Težimo da kroz organizovana stručna putovanja, ekskurzije, našim poljoprivrednicima prenesemo nova znanja, iskustva, kako bi mogli da ih primene na našem terenu - kaže gospodin Borić.
            Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) je osnovano 2015. godine po uzoru na postojeća udruženja mladih poljoprivrednika u Evropskoj Uniji i član je Evropskog veća mladih poljoprivrednika - CEJA (COUNSEIL EUROPEEN DES JEUNES AGRICULTEURS). Udruženje okuplja i zastupa interese mlаdih poljoprivrednika, i onih koji planiraju da se bave poljoprivredom, sa ciljem jačanja i afirmacije mladih u poljoprivredi i inovativnog poljoprivrednog sektora u celini.
            Da li će ova manifestacija da doživi reprizu, možda postane tradicionalna u narednim godinama, po rečima predsednika isključivo zavisi od potrebe za ovakvim vidom komunikacije između dilera i poljoprivrednika. Ako se ukaže prilika za to, SUMP će rado da izađe u susret potrebama onih čije interese zastupa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com