Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Bez korišćenja subvencija i kredita se ne može napredovati u poljoprivredi

Bez korišćenja subvencija i kredita se ne može napredovati u poljoprivredi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

         - Ovo je posle dužeg vremena prvi događaj uživo, i imamo priliku da kontaktiramo sa poljoprivrednicima, ne preko webinar-a, već putem ličnog kontakta.

Posebno je zadovoljstvo što imamo priliku da se vidimo sa mladim poljoprivrednicima, i potrudili smo se, da im sa ostalim predstavnicima republičkih i pokrajinskih organa, predstavimo sve benefite koje im preko svojih fondova pripremamo - rekao je Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda, tokom dvodnevnog druženja poljoprivrednika i dilera poljoprivredne mehanizacije, tokom vikenda 22-23. maja na platou ispred TC BIG, u Novom Sadu.
            Ovaj događaj organizovalo je Srpsko udruženje malih poljoprivrednika. Uz jedanaest izlagača i veliki broj posetilaca, ovom skupu prisusvovali su predstavnici republičkih, pokrajinskih i institucija vezanih za poljoprivredu.
         Gospodin Raković je istakao da poljoprivrednici često uzimaju kredite poslovnih banaka i da bi trebali da pogledaju kakvi su uslovi koji im nudi Garancijski fond, obezbeđujući im lakši pristup finansijskom tržištu, nižu kampatnu stopu, duži grejs period, i anuitete plaćanja kakvi njima odgovaraju.
            Takođe je podsetio, da zainteresovani preko Garancijskog fonda mogu da konkurišu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kupovinu mehanizacije, unapređenje energetske efikasnosti, kupovinu objekata, repromaterijala, dobijanje sredstave od strane Evropske unije, odnosno IPARD programa. Na raspolaganju im je i nova mera za održavanje likvidnosti zbog pandemije Covid-19, jedina koja nije investiciona, ali je među najpopularnijim.
            Gospodin Raković je istakao i da je svest poljoprivrednika o korišćenju subvencija, kredita, olakšica, daleko viša u odnosu na raniji period, i ne samo u smislu republičkih i pokrajinskih fondova, već i paketa osiguravajućih društava. Prema njegovim rečima, upravo ovakvi skupove doprinose edukaciji poljoprivrednika, i predstavljaju prostor za njihov lični napredak.
            - Mislim da su benefiti koje poljoprivrednici mogu da koriste daleko veći od trenutno prisutnih. Čini se da je sve zastupljenija percepcija da je bez pomoći svaki dalji razvoj usporen. Svima je poznato da su sredstva koja se izdvajaju za biznis, odnosno poljoprivredu velika. Sigurno je i da su velike investicije neophodne za razvoj ove privredne grane koje iz sopstvenih sredstava nije lako finansirati, te da se bez korišćenja subvencija, a samim tim povoljnih kreditnih linija preko fondova, ne može. Na ovaj način, poljoprivredi, kao jednoj od vodećih privrednih grana, nude se konkretna rešenja za zatvaranje finansijske konstrukcije u cilju njenog napretka, što iz sopstvenih sredstava nije moguće - zaključio je Đorđe Raković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com