Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dani gljiva i tartufa na Fruškoj gori

Dani gljiva i tartufa na Fruškoj gori

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Manifestacija „Dani gljiva i tartufa“ održana je u subotu i nedelju, 22-23. maja, u Sremskoj Mitrovici i na izletištu Letenka, na Fruškoj gori. Organizatori, Udruženje gljivara „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice i Udruženje tartufara „Tragač“ iz Platičeva po prvi put su organizovali ovakav događaj, koji je zahvaljujući lepom vremenu, ali pre svega atraktivnom sadržaju privukao veliki broj učesnika i publike.

            Centralno mesto događaja bilo je izletište Letenka na Fruškoj gori, Domaćini su za gljivare, izletnike, ljubitelje prirode, pripremili raznovrsan program. Manifestaciju je pratila izložba i determinacija gljiva, upriličena je „gljivarska“ šetnja, a za kraj priređen i „gljivarski“ ručak.
            Ovom susretu prethodilo je prvo polaganje ispita za tartufare, koje je organizovano u Sremskoj Mitrovici. Test je položilo 80 kandidata koji su dobili sertifikat sa zvanjem tartufara. Pokrovitelj ovog ispita, kao i svih dosadašnjih ispita kadnidata za zvanje gljivar, odnosno determinator, bio je Mikološko-gljivarski savez Srbije i Naučna komisija MGSS, zadužena za pripremu kandidata i ocenu njihovog znanja na osnovu kojeg su izdati sertifikati.
            Pored izuzetnog ukusa, ove gljive čuvene su i po svojim lekovitim svojstvima, i kao afrodizijak. Iako su tartufi rasprostranjeni po šumama širom starog kontinenta, Italija je zemlja u kojoj je tartufarstvo na izuzetnom glasu. Osim kao gastronomski delikates koji se u ovoj zemlji obilato koristi, širom zemlje održavaju se sajmovi i festivali tartufa. U Albi, nezvaničnoj prestonici belih tartufa, najcenjenije i najskuplje gljive na svetu, sajamovi se održavaju svakog vikenda od početka oktobra do sredine novembra. S toga su tartufi potencijalno zanimljivi i kao izvor zarade za one koji znaju gde i kako da ih nađu i plasiraju. Tartufi se mogu naći na nekoliko lokacija u Srbiji, među kojima i na Fruškoj gori, a reglisanjem ove oblasti mogla bi se ostvariti dobit i za tartufare i za državu, pre svega u orijentaciji na izvoz, jer zbog visoke otkupne cene, tartufi teško mogu pronaći kupca u našoj zemlji.
            Manifestaciju su, između ostalih, posetili prof. dr Ljubinko Rakonjac, predsednik odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Tomislav Janković, narodni poslanik, član ovog skupštinskog odbora, i Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, koja je u ime Agencije pružila podršku manifestaciji i izrazila nadu da će se ista uspešno organizovati i ubuduće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com