Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Zadružni savez Vojvodine na Vikendu poljoprivrede

Zadružni savez Vojvodine na Vikendu poljoprivrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Događaj, poput „Vikenda poljoprivrede“, održanog ispred novosadskog TC BIG, u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), 22. i 23. maja, nije mogao da prođe bez prisustva Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV). Jedanaest ekskluzivnih izlagača, dilera poljoprivrednom mehanizacijom, bili su pravo osveženje za brojne posetioce željne informacija „iz prve ruke“, posle godine i više online kontakata. Manifestaciju su podržali i brojni predstavnici republičkih, pokrajinskih organa, te fondova naslonjenih na poljoprivrednu delatnost.

            U nedelju, drugog dana manifestacije, održana su dva stručna panela na temu „Kako obnoviti mehanizaciju i opremu.“ Učesnici drugog panela su pored mr Jelene Nestorov Bizonj, sekretara Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), bili Milan Borić, predsednik SUMP-a, Mladen Petković, sektretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV), Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine, Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine i Goran Savić, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine.
            Tom prilikom, mr Jelena Nestorov Bizonj je sublimirajući stanje na terenu, iznela podatke da su ključni činioci u procesu obnove poljoprivredne mehanizacije upravo zemljoradničke zadruge.
            - Ono što bih mogla da izdvojim u tom kontekstu, je da je mnogo naših zadruga dobro opremljeno poljoprivrednom mehanizacijom, ali da je uvek potrebna i njena obnova. Sa druge strane imamo jednu kategoriju zadruga kojima tek treba mehanizacija, tako da po nekoj našoj analizi, svaka treća zadruga ima potrebu za nabavkom mehanizacije, da li nabavkom po prvi put ili u smislu obnove postojeće. Ono što je ključno, kada govorimo o zadružnoj mehanizaciji, jeste da je to upravo način da poljoprivrednici lakše dođu do izuzetno kvalitetnih mašina koje samostalno teško mogu nabaviti, a zajedno, preko zadruge bi mogli nabaviti i kvalitetniju i raznovrsniju poljoprivrednu mehanizaciju koja će biti dovoljna za sve njihove potrebe. To posebno naglašavam, jer vrlo često nije racionalna kupovina svake mašine ili priključne mašine od strane jednog poljoprivrednika, dok je ekonomski više opravdano da se to radi udruženo - istakla je mr Jelena Nestorov Bizonj.
            Prema  njenim rečima, kroz saradnju sa zadrugarima na terenu i sagledavanje objektivne situacije, ZSV crpi nove ideje. Podsetila je da je saradnja ZSV sa osiguravajućom kućom DDOR Novi Sad, jednom od vodećih kada je reč o osiguranju u poljoprivredi, jedan od činilaca kako ZSV može doprineti podizanju svesti o neophodnosti zaštite onoga što se proizvodi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com