Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dr Ljubinko Rakonjac: Aktivnosti gljivara u zaštiti prirode treba podržati

Dr Ljubinko Rakonjac: Aktivnosti gljivara u zaštiti prirode treba podržati

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Manifestacija „Dani gljiva i tartufa“, održana 22 -23. maja u Sremskoj Mitrovici i fruškogorskom izletištu Letenka, u organizaciji Udruženja gljivara „Lisičarka“ iz Sremske Mitrovice i Udruženja tartufara „Tragač“ iz Platičeva posetio je i Ljubinko Rakonjac, doktor šumarskih nauka, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

            Vođeni osnovnim postulatima očuvanja prirode ograničavanjem ljudskog delovanja i kontrolisanjem korišćenja njenih resursa, radi sprečavanja njenog propadanja, na Letenci su se okupili brojni poznavaoci i poštovaoci prirode. Okupila ih je prva manifestacija posvećena tartufima, najdragocenijim gljivama na svetu, čija nalazišta u ovim krajevima nisu zanemarljiva. Za ovu priliku organizatori su pripremili aktivnosti, pored izložbe gljiva „gljivarsku“ šetnju i „gljivarski“ ručak, na opšte zadovoljstvo prisutnih, učinivši ovaj događaj još privlačnijim.
            - Po vokaciji sam prirodnjak i ovakva dešavanja me jako zanimaju, ali sam pozitivno iznenađen interesovanjem koje vlada za ovu manifestaciju, starijih, a posebno dece, koja tačno znaju nazive gljiva i njihove karakteristike, i to je jedna velika i pozitivna stvar - rekao je tom prilikom dr Rakonjac.
            Pozdravio je i proces vraćanja prirodi, zdravoj hrani, gljivarenju, ali je primetio nedovoljnu zastupljenost ove tematike u medijima, koji dodatno mogu uticati na širu javnost da se prikloni ovim odrednicama, važnim za fizičko i psihičko zdravlje svakog pojedinca. Dotakao se i mogućnosti uvođenja elemenata vezanih za poznavanje prirode kroz boravak u njoj, upoznavanjem biljaka, životinja, gljiva, načina ponašanja i čuvanja prirode, kao dela obavezne ili fakultativne nastave za decu osnovnoškolskog uzrasta, ogromnim kapitalom koji će im biti na raspolaganju tokom odrastanja.
            - Mikološko-gljivarski savez Srbije je oko sebe okupio sve relevantne ljude i velikim koracima napreduje u razvoju ove oblasti. Sigurno ću u narednom periodu biti uključen u sve ovo i drago mi je da sam danas ovde da se na licu mesta uverim kolika je potreba za afirmacijom gljivarstva. Kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, zajedno sa mojim kolegom Tomom Jankovićem, najaktivnijim poslanikom u ovoj oblasti, učinićemo sve da ovaj projekat uspe. Potrebno je samo da kod nas poslanika i stručnjaka dođu inicijative iz ove oblasti, i mi ćemo ih podržati, jer je to u interesu pre svega naših građana - naglasio je dr Rakonjac, priznavši da je iznenađen radom, trudom i ljubavlju gljivara, o čemu do sada nije dovoljno znao, konstatujući da je ovo svojevrsna prekretinica u njegovom radu i da namerava da se pridruži aktivnostima gljivara i pomogne koliko bude mogao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com