Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Neum u Novom Sadu: Nova morska destinacija srpskih turista

Neum u Novom Sadu: Nova morska destinacija srpskih turista

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Turistička promocija Neuma, održana je u utorak, 25. maja, u Hotelu „Park“, uz prisustvo Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada i Dragana Jurkovića, predsednika opštine Neum, turističkog grada koji poslednjih godina doživljava ekspanziju.

            - Neum je jedan biser prirode, značajan i u kulturno-istorijskom, gastronomskom, i sve više turističkom smislu. To je jedini izlaz BiH na Jadransko more, u dužini od 21,2 km u kojem je, poslednjih godina kategorija smeštajnih kapaciteta podignuta na zavidnu razinu. Pre par dana smo otvorili jedan novi, vrhunsko opremljen hotel, sa 100 soba, i to je ono čemu Neum teži i čime hoće da privuče turiste - rekao je gospodin Jurković.
            Gospodin Jurković je naglasio da Neum nije samo sunce i more, već spoj kulture Mediterana i istorijskog nasleđa u kojem su se prelamali različiti uticaji. Smešten je u Neumskom zaljevu delu Malostonskog zaljeva kojeg zatvara poluotok Klek, na čijem se izlazu nalaze živopisni otok Klještac i hrid Lopata. Turistički primamljivo je i zaleđe Neuma, sa sedam nacionalnih spomenika, među kojima je nekropola humske gospode Nikolića i oko 160 očuvanih stećaka, dok se nekropola stećaka u Dobrovu pod Humcem ubraja se među najlepše na prostoru opšine; na glavnom putu od Stona prema Bosni, na tzv. putu soli, nalazi se stari Hutovski grad. Nedaleko od sela Hotanj nalazi se Šaraića peć (pećina), zanimljiv speleološki objekat i kameni most u neposrednoj blizini, svojevrstan  prirodni  fenomen. U Starom Neumu sačuvana je staro jezgro sela, sa znamenitim vrtom Ljanik u kome je uzgajan najkvalitetniji duvan u Hercegovini, koji se slao na evropske dvorove. Svetište Kraljice Mira u Donjem Hrasnu, na Cerovici, godine 1977. proglašeno je središnjim marijanskim svetištem Trebinjsko-mrkanske biskupije. Na Gradini se uzdiže kip Majke Božje Kraljice Mira, autora Anta Starčevića iz Zagreba.
            Ovo su samo fragmenti kulturturizma koje je za ovu priliku gospodin Jurković izdvojio iz široke ponude opštine Neum. Pohvalio se i rezultima u agraru, cenjenim hercegovačkim vinima, i još cenjenijim maslinovim uljem „najboljim od maslina maslinara iz Neuma“.
            Gospodin Jurković je prisustvo delegacije iz Neuma u promociji turizma ove, do prošle godine relativno malo vidljive morske destinacije, potkrepio podacima o velikom broju gostiju iz Novog Sada i Srbije tokom prošle godine, i vrhunskim smeštajnim kapacitetima, koje ova destinacija ima da ponudi.
            Gradonačelnik, Miloš Vučević je dodao da su govorno područje, blizina odredišta i brzina dolaska, sjajna kuhinja, jedinstveni spoj običaja i nasleđa krševitih dalmatinsko-hercegovačkih predela, važni faktori u opredeljenju srpskih turista za ovo odredište.
            - Mislim da Neum priliv turista, pre svega iz Srbije, vidi kao svoju šansu, i zahvaljujući svojoj energiji, hvataju se u koštac i sa, do sada, mnogo jačim turističkim tržištima. Bez sumnje oni imaju šta da ponude, od prirodnih atrakcija do kulturne baštine, ljubaznosti i gostoprimstva. Danas je to velika razvojna šansa države u koju se mnogo ulaže, o čemu govori broj novoizgrađenih hotela, apartmana, vila. Jasno je da se investira u oblast turizma, ali ne samo u turizam. Neum pokušava da živi svih 12 meseci i da sve vreme privlači pažnju, da bude atraktivan. Od njih zavisi koliko će u tome biti uspešni - smatra gospodin Vučević, poželevši dobrodošlicu gostima siguran da će svi gosti koji iz Srbije i Novog Sada ovog leta uživati na Jadranu, u Neumu biti među prijateljima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com