Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE BAČ: Druženje uz jagode i med iz čiste prirode

BAČ: Druženje uz jagode i med iz čiste prirode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Godine 2015. u Baču je održana prva manifestacija „Dan jagode i meda“, koja je animirala tamošnje proizvođače dajući njihovom radu značaj i poštovanje. Posle godina pauze, u subotu, 29. maja u Gradskom parku u Baču, u organizaciji Turisitčke organizacije opštine Bač, održana je četvrta manifestacija „Dan jagode i meda“ na kojoj su se prеdstavili Voćarska zadruga „Bačka jagoda“ kao i Udružеnjе pčеlara „Mostonga“ iz Bača.

            - Turističko-privrednom manifestacijom „Dan jagode i meda“, kao prvom u nizu manifestacija održanom posle dužeg vremena, probili smo led, i nadam se da će Turistička organizacija u budućem periodu uspeti da isprati kalendar redovnih godišnjih dešavanja - saopštio je Darko Vojnović, v.d. direktor TOO Bač i nastavio:
            - Bilo nam je izuzetno bitno da se ova manifestacija održi i to iz tri razloga. Prvi je što smo nastavili kontinuitet uspešnih manifestacija ovog tipa, a koje tri poslednje godine nisu održane. Drugi je taj što opština Bač beleži znatan broj proizvođača kako jagoda, tako i meda, i postiže značajne rezultate u tim oblastima, i smatramo da svi ti proizvođači jagode i meda zaslužuju svoj dan, kao svojevrsnu promociju onoga što rade. Treći razlog bi bio uska povezanost između samih proizvođača i njihova tesna saradnja, što se moglo videti i na današnjem dešavanju.
            Direktor je podvukao veliko zadovoljstvo TOO Bač kao organizatora jednog ovakvog događaja, ali koji, bez pomoći prijatelja, ne bi bilo moguće sprovesti. Među prijateljima naveo je Voćarsku zadrugu „Bačka jagoda“, Udruženje pčelara „Mostonga“, Pčelinje društvo „Gašparovski“, Poljoprivrednu školu iz Bača i mnoge druge.
            Ono što je upalo u oči je da su organizatori uspeli da animiraju decu različitog uzrasta, na raznorazne načine pružili im mogućnost da na prijemčiv i interesantan način saznaju nešto više o prirodi, što je po rečima i osnovni cilj jednog ovakvog okupljanja. Tako su u okviru manifestacije nastupili su Gradski hor „Neven“, Dečji hor KUD-a „Mladost“, Sportsko šahovsko udruženje „Kraljev Gambit“, takođe iz Bača. Dok su za najmlađe bile priređene zabavno-takmičarske igre, za srednjoškolce i sve one koji su hteli da čuju nešto novo, nešto korisno, upriličeno je predavanje na temu: „Zaštita i očuvanje biodiverziteta“. Dok su nastavnice, Libuška Fačara i Kristina Nosal govorile o ulozi čoveka i biodiverziteta, neki od njihovih učenika su na štandu izlagali lekovite i začinske biljke, rasad i krompir i iz školske ogledne bašte.
            Tokom manifestacije prisutni su mogli da degustiraju jagode, med i pčelinje proizvde, i uživaju u prijatnoj atmosferi.
            Već po završetku ovog događaja, Turistička organizacija opštine Bač priprema naredne događaje: Ciklo Bač u junu, Bački kotlić 2021 u avgustu i Dani evropske baštine - Dani Bača u septembru.
            - Optimista sam kao i uvek i siguran sam da ćemo uspešno organizavoti sve naredne događaje, jer smo stvorili uslove za bezbednosti njihovog održavanja – rekao je na kraju gospodin Vojnović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com