Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Medom do zdravlja dece Bača

Medom do zdravlja dece Bača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Jedan od razloga posete Baču su njegove manifestacije, od kojih su se izdvojile one najmasovnije: Ciklo Bač, Dani evropske baštine - Dani Bača i Bački kotlić. Svoje mesto među najvećima traži privredno - turistička manifestacija „Dan jagode i meda“, koja je posle tri godine pauze, održana u subotu, 29. maja, u Gradskom parku, po četvrti put.

            Za sada ova manifestacija nije masovna, ali s obzirom na sve veći broj proizvođača jagoda i pčelara ovog kraja, izgledno je da će za godinu-dve to postati. Ispred jagodara nastupila je Voćarska zadruga „Bačka jagoda“ iz Bača, pčelare je predstavljalo Opštinsko udruženje pčelara „Mostonga“, a svoj štand sa lekovitim i začinskim biljem imala su deca iz  Poljoprivredne škole, takođe iz Bača.
            Slavica Jurišić, predsednica Opštinskog udruženja pčelara „Mostonga“ izrazila je svoje zadovoljstvo održavanjem manifestacije, a potom i samim njenim tokom i sadržajem jer je okupila predškolsku i školsku decu iz Bača, te udruženja i sportska društva, što je ovom događaju donelo mladost i radost. Njen zadatak je bio da promoviše različite vrste meda, a za tu priliku deca su degustirala med sa medenjacima, i razne medene proizvode, što je ovoj manifestaciji dalo i edukativni karakter.
            - Deca vole med. Naš cilj je da od malih nogu stvaramo kod njih naviku da jedu med, zbog svih njegovih pozitivnih svojstva koja ga čine nezaobilaznim delom zdrave ishrane. Smatramo da ako deca jedu med, da će manje jesti industrijske proizvode koje sadrže veštačke boje, zaslađivače... Zbog neposrednog kontakta koji možemo na ovaj način da uspostavimo sa decom, zdušno podržavam ovu manifestaciju. Jedini je problem što je i kod jagodara, kao i kod medara posao u punom jeku, što je uticalo na slabiji odziv - rekla je Slavica Jurišić.
            Iako mlada, Slavica Jurišić je, zahvaljujući bogatom pčelarskom iskustvu i obrazovanju, doktorant je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, na čelu Udruženja koje je osnovano 2005. godine i broji oko 60 članova.
            U ovom kraju najviše ima bagremovog meda, meda od uljane repice, suncokretovog i ponekad livadskog. Za pčele vreme igra presudnu ulogu. Ono po čemu će ova godina biti upamćena je za pčele, jedna od lošijih zima, posle koje su se oporavile, zatim nikada hladnijeg proleća sa mnogo kiše. Uprkos svemu, bački pčelari će uspeti da spasu nešto bagremovog meda, što će biti više nego prethodne godine.
            Bački pčelari već godinama grade svoj odnos sa kupcima, i sve proizvedene količine meda se prodaju. Svi zainteresovani med iz Bača mogu poručiti od svog proizvođača preko Slavice Jurišić (tel: 063 838 69 04), koja će proslediti željeni kontakt. Dolazak do novih konzumenata je, osim da „zaslade“ događaj, još jedan od razloga prisutnosti Udruženja „Mostonga“ na svim lokalnim manifestacijama.
            Organizator ovog događaja bila Turistička organizacija opštine Bač uz podršku prijatelja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com