Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO VOJVOĐANI O VOJVODINI - MIHAILO BERČEK, NOVINAR, FOTOGRAF

VOJVOĐANI O VOJVODINI - MIHAILO BERČEK, NOVINAR, FOTOGRAF

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            U nastavku vam donosimo intervju sa Mihailom Berčekom, novinarom, fotografom i urednikom časopisa TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE i portala Top Srbija (www.topsrbija.com). U Vojvodini gotovo da ne postoji destinacija ili manifestacija koja nije našla mesto u navedenom časopisu. Kako Mihailo vidi trenutnu situaciju, koji su načini oporavka turističkog sektora i koji su aduti turizma u Vojvodini teme su razgovora koji vam donosimo u daljem tekstu.

            1. Kao neko ko profesionalno prati stanje u privredi, za koji sektor predviđate da će se brzo oporaviti nakon pandemije?
            - Turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo se nalaze u grupi onih koji su pretrpeli najteže posledice. Bez obzira na to što su se turistički radnici trudili da budu „u toku“ i u kontaktu sa turistima, to je, u odnosu na redovnu situaciju, bila „kap u turističkom moru“. Slično je bilo i sa ugostiteljstvom, čak još gore, a ništa bolje ni sa hotelijerstvom.
Od ove tri grupacije mislim da će se najbrže oporaviti turizam, koji je u vreme pandemije takođe tinjao, za razliku od stanja u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Čak je epidemiološka situacija donekle išla u korist domaćeg turizma jer su srpski turisti, silom prilika, počeli da shvataju da im može biti lepo i u Srbiji, koja se sa svojim prirodnim potencijalima ubraja među bisere evropskog turizma. Moguće je da će se takav odnos prema domaćem turizmu nastaviti i ove, pa i naredne godine, opet zbog epidemiološke situacije.
            2. Znamo da se bavite i fotografijom, da su vam ljudi i priroda naše zemlje velika inspiracija. Ako biste neku od svojih fotografija izdvojili kao posebno dragu, koja bi to bila?
            - Draga mi je svaka fotografija koja „govori“ i ima smisao. Uglavnom je u pitanju reporterska, koja treba da ilustruje tekst koji ide ispod nje. Takođe sam izuzetno zadovoljan ukoliko se nekom svidi moja portretna fotografija, kojom se trudim da na najlepši mogući način predstavim neku osobu. To nije nimalo lako, jer za dobar portret potrebno je i dobro svetlo, i dobar trenutak, i dobro oko, tj. brza anticipacija, pronalaženje pozicije u kojoj bi fotografija dotične osobe bila najbolja. Ne kažem da nije bilo i nezadovoljnih koje sam fotografisao, ali neuporedivo više onih kojima se moje fotografije dopadaju, što se može videti na Facebook-u, gde sa mojim fotografijama jedni drugima čestitaju rođendane, praznike, ili ih stavljaju za profilne.
            3. Da li biste našim čitaocima mogli da preporučite kulturna dešavanja u Vojvodini koja bi mogli da posete tokom predstojećeg leta?
            - Manifestacije i događaje treba voleti ako već idete na njih. Ako a priori imate neki problem sa tim, bolje da odustanete. Ja volim gotovo svaku manifestaciju koja nije kič, jer uvek tražim najbolje i najlepše u njima. Pogotovo muzičke, koje su postale sastavni deo gotovo svakog ozbiljnijeg dešavanja. Ozbiljnije manifestacije imaju gotovo uvek nekoliko istovremenih, pa tako, npr. ako odete na Dane piva u Zrenjanin, možete da obiđete Muzej piva, da prisustvujete nekoj likovnoj i književnoj promociji, da obiđete fenomenalni zrenjaninski Gradski muzej, a pritom da tokom dana slušate Zrenjaninsku filharmoniju, starogradsku ili rok muziku, da prisustvujete smotri folklornih ansambala iz celog sveta. Novi Bečej je takođe jedan od lidera manifestacionog turizma, onog životnog, smislenog i ko god da dođe u ovaj grad neće se pokajati. Sombor ima toliko toga da ponudi, a sve više i Bač, grad kraj Dunava i sa Franjevačkim samostanom, tvrđavom i manastirom Bođani koji 2022. obeležava 300-tu godišnjicu.

            4. Atrakcije u Vojvodini ili regionu za koje mislite da će biti atraktivne destinacije za letovanje tokom predstojeće sezone?
            - Ima ih mnogo i sve zavisi od afiniteta – da li ste pecaroš, avanturista ili nešto treće. U ovoj oblasti je turizam u Vojvodini baš napredovao, jer danas imate brojne, kvalitetne i sa zanimljivim sadržajima, salaše. Imate sve više vinarija koje ne samo da imaju izuzetno cenjena vina, već imaju i sale za degustaciju, sa sjajnim somelijerima koji mogu da vam ulepšaju dan nakon prethodnog obilaska nekih drugih destinacija u lokalu. Bilo da je reč o vršačkoj, palićkoj ili fruškogorskoj vinogradarsko-vinskoj regiji. Oni koji vole da budu uz vodu takođe imaju dobar izbor jer Vojvodina ima više lepih jezera za kupanje, poput Belocrkvanskih, Fruškogorskih, na Dunavu, Tisi, Staroj Tisi… Vrdnik sa svojom termalnom vodom i bazenima u „Fruškim termama“, hotelu „Premier Aqua“ ili Banji „Termal“ je zgodan ne samo za osveženje, već i za boravak na Svetoj Fruškoj gori. Jednom rečju – atrakcije su svuda oko nas, samo ih treba otkriti.
            5. Knjiga koju ćete ovog leta poneti sa sobom na letovanje?
            - To će biti knjiga „Plodovi zemlje“ norveškog pisca Knut Hamsuna.

Izvor: https://vojvodina.travel/vojvodjani-o-vojvodini-mihailo-bercek-novinar-fotograf/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com