Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Održana online konferencija Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine

Održana online konferencija Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Godinu dana kasnije : Perspektive privrede Vojvodine“ u organizaciji Privredne komore Vojvodine i kompanije „Color Media Communications“.
            Otvarajući konferenciju predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da je važno sumirati iskustva u prethodnih godinu dana.

            - Godinu dana kasnije sa zadovoljstvom mogu da kažem da su kondicije privrede sačuvane bez obzira na izazove koje je nosio Kovid sa sobom. U odnosu na ukupan učinak privrede na državnom nivou prvi kvartal u odnosu na prethodnu godinu pokazuje rast od 1,7 %,. Učinak vojvođanske privrede pokazuje industrijsku proizvodnju koja je zabeležila rast od 8,3 % , spoljna trgovina u izvoznoj sferi porasla je 28,3 % . Turizam je pokazao znake oporavka, porast dolazaka za 12,9 % . Zarade su pokazale rast od 9,1 % i u odnosu na sve ove parametre može se reći da je vojvođanska privreda u fazi oporavka, i ako budemo uporni,  ovi podaci se mogu održati da bi se stiglo do nivoa pre Kovida - izjavio je Pastor.
            Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je poljoprivreda grana koja je u prošloj godini iznela krizu.
            - U prva četiri meseca agrarna  spoljnotrgovinska razmena iznosila je 915,6 miliona evra što je za 21,9 % više od ostvarene razmene u istom periodu prošle godine. Međugodišnje posmatrano izvoz je povećan za 27,2 %. Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu AP Vojvodine jeste kukuruz, čijim izvozom je ostvarena vrednost od 167,7 miliona evra, što je za 45,5 % više u odnosu na prva četiri meseca prošle godine.
Privredna komora Vojvodine je u proteklih godinu dana održala preko 60 onlajn skupova i konferencija. Konferencija koju otvaramo od izuzetnog je značaja jer na njoj učestvuju predstavnici ambasada i komora iz regiona sa kojima smo imali intezivnu komunikaciju u proteklih godinu dana - obavestio je Vučurević.
            Predsednik kompanije „Color Media Communications“ Robert  Čoban  napomenuo  je da su se u proteklih godinu dana pored onlajn konferencija koju je kompanija organizovala bavili i pitanjima očuvanja kulturne baštine i potencijalima za turizam.
            - Značajna sredstva uložena su u obnovu dvorca u Bočaru, a sredstva na drugim lokacijama uložila je i Mađarska vlada što je dokaz da dobri međunacionalni odnosi najbolji garant za procvat ekonomije Upravo takva iskustva i takve priče prenosimo u našem izdanju
„Diplomacy & Commerce“. U godini za nama i iskustvima koje nam je donela važno je da čujemo jedni druge i da razgovaramo, naročito  o privredi - zaključio je Čoban.
            Posle svečanog otvaranja konferencije održana su dva panela. Prvi pod nazivom -„Perspektive razvoja privrede i saradnja u regionu na kome su govorili ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž, ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli, ambasador Republike Alžir Abdelhamid Šebšub  i Aleksandar Angelov, šef Trgovinsko- ekonomskog odeljenja u ambasadi Bugarske.
            Na panelu broj dva „Međuregionalna saradnja - osnova održivog privrednog razvoja“  predstavnici Privrednih komora VAl- Doaza ( Pariz), Županije Čongrad, Moravsko- šleske regije, Republike Srpske i Grčko- srpske Privredne komore  razgovarali su o ulogama Privrednih komora u proteklih godinu dana i saradnji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com