Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Znanje o očuvanju prirode i zdravlja

Znanje o očuvanju prirode i zdravlja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Stručnim predavanjem na temu „Zaštita i očuvanje biodiverziteta“, i izložbeno-prodajnim štandom u Gradskom parku u Baču na kojem su reprezentovani poljoprivredni proizvodi, u subotu, 29. maja, na IV privredno-turističkoj manifestaciji „Dan jagode i meda“, uz Voćarsku zadrugu „Bačka jagoda“ i Udruženje pčelara „Mostonga“, predstavila se Poljoprivredna škola iz Bača.

            - Ovo je bilo jedno opšte predavanje, uvod u temu o značaju zaštite i očuvanja raznovrsnosti živog sveta. Koliko su ovakva obraćanja bitna za mlade, najbolje govori njihovo aktivno prisustvo na ovom i svim sličnim predavanjima, na kojima međusobno razmenjujemo informacije na temu kojom se bavim punih sedam godina, koliko radim u školi. Na školskoj ekonomiji imamo ogledno polje gde su zastupljene povrtarske i voćne vrste u organskoj proizvodnji, lekovito, začinsko i atomatično bilje, gde deca sve što nauče u teroriji mogu da primene u praksi - kaže Kristina Nosal, profesorica stučnih predmeta u Poljoprivrednoj školi u Baču.
            Tako su se na štandu srednjoškolaca, osim reprezentativnih, zrelih i ukusnih jagoda, što je bila i tema ovog događaja, mogle videti rasade paradajza, mladi krompirići, začinsko i aromatično bilje, te zdravi kolači od meda i jagoda.
            Libuška Fačara, profesorica zadužena za organsku proizvodnju, privatno i profesionalno zaljubljena u proizvodnju uz visoko poštovanje ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, jer drugačije ne može i ne zna, trudi se da svojim primerom privuče što više mladih da razmišljaju na zdrav način.
            - Organska proizvodnja je proizašla iz znanja i iskustva, a ono što je pozitivno je što su u školske programe uvedeni predmeti poput organske proizvodnje povrća i organske proizvodnje voća i vinove loze, kako bi deca dobila znanja o postojanju mogućnosti proizvodnje bez primene hemijskih preparata za njihovu zaštitu koristeći različite biljke kao zamenu. One su svuda oko nas, samo treba da ih iskoristimo na pravi način. Kopriva je jedan od njih i višestruko je delotvorna kao sredstvo zaštite drugih biljnih vrsta. Nije pitanje da li je biljkama potrebna zaštita već način na koji ćemo to raditi. Kada bi za početak, bar jedno prskanje smanjili, načinili bi ogroman korak - objasnila je profesorica Fačara.
            Da li će i koliko ljubav ovih pregalaca koje nesebično dele saznanja o savremenim standardima i principima dobre organske prakse u poljoprivredi zaživeti nije lako odgovotiti, jer kako kažu - „Borba za život određuje sledeći korak“. Kažu da pomaka ima, i to se vidi u baštama i okućnicama, gde su uglavnom zastupljeni principi organske proizvodnje, jer svako svojoj deci, pa i sebi želi najbolje. Zato neće prskati svoj kupus, paradajz, jagode, jer to treba da jedu njihova porodica. Ali, veliki proizvođači imaju velika ulaganja, i komercijalna proizvodnja, u ovakvim uslovima kakvi su danas, donosi daleko veći profit.
            Za decu su ova predavanja i praktičan rad iz ogranske proizvodnje pravo osveženje, posebno zato što ono što uče iz knjige imaju priliku odmah da primene. U školi dobiju osnovna znanja, a po završetku često se vraćaju pitanjima svojim nastavnicima, tražeči savete.
            Nema zvanične statistike o tome koliko se svršenih učenika Poljoprivredne škole u Baču profesionalno opredelilo za organsku proizvodnju, ali je sigurno da je velika većina na svojim privatnim parcelama organizovala ovakav vid proizvodnje. Dobar početak za nastavak ovakvog načina rada koji će sigurno u budućnosti pokazati da sve uloženo nije bilo uzaludno. Već danas je proizvodnja kvalitetne i zdravstveno-bezbedne hrane primarna tema za sve one koji vode računa o svojoj budućnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com