Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE VII Sačijada - Stražilovo, ono što je dobro ne treba menjati

VII Sačijada - Stražilovo, ono što je dobro ne treba menjati

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Balkansko takmičenje u pripremi jela ispod sača: Sačijada - Stražilovo 2021., koje je u organizaciji „Magazina Vikendica“ (https://www.vikendica.net)  i „Udruženja vlasnika vikendica i salaša“ iz Novog Sada, organizovano ovog vikenda po sedmi put na atraktivnom izletištu Sražilovo iznad Sremskih Karlovaca, privuklo je preko 500 učesnika raspoređenih u 38 ekipa.

            Adekvatan ambijent, dobro druženje uz čarobne mirise, učinili su da ova, porodično-gurmanska manifestacija postane jedna od omiljenih fešti kuvara - amatera i profesionalaca (koji se takmiče u odvojenim kategorijama) iz zemlje i regiona, ljubitelja „kuvanja na otvorenom“.
            Kao i svake godine organizator je za svaku ekipu obezbedio 5 kg mesa, ložište od cigle, ćumur/briket i sto sa dve klupe, kao i vredne nagrade dostojne „majstora sača" i mnogo prostora za kvalitetno ispunjen dan, u čemu je pripomoglo i lepo vreme.
            - VII „Sačijada“ je na adekvatnom, i nameni primerenom prostoru, okupila daleko veći broj učesnika nego prošle godine - rekao je Romeo Karanović, prvi čovek manifestacije, promoter filozofije „kuhinje na otvorenom“, vlasnik internet prodavnice www.vremejenovac.rs i salona „Kuhinja na otvorenom" u Novom Sadu, dodajući da su uprkos pandemiji, mađunarodni karakter manifestaciji donela ekipa iz Republike Srpske, kao i član ekipe „Tamburica fest-a“ iz Sarajeva.
            Gospodin Karanović je rekao da je najvažniji zadatak ove manifestacije da sve prođe kako treba i da se svi učesnici živi i zdravi vrate svojim kućama, a da je dobar provod takmičara - učesnika, garant uspešnosti ove manifestacije, što je i ovog puta ispunjeno.
            Ono u šta se organizator nikada ne meša je ocenjivanje sačeva, jer o tome odlučuje gastro-sud sastavljen od kuvarskih stručnjaka iz redova „Kulinarske federacije Srbije“. Petočlani žiri je ove godine arbitrirao tako što je za najbolji sač proglasio ekipu „Tamburica festa“ iz Novog Sada, drugo mesto pripalo je mladoj ekupi pod nazivom „Gol iz ofsaida“ iz Sremskih Karlovaca, dok su treći sač takmičenja spremili članovi ekipe „Gređani“ iz Velike Grede, opština Plandište, Vršac.
            Ipak, bilo je i propusta, priznaje gospodin Karanović:
            - Namerno je za ovu manifestaciju izabran prostor u kojem nema struje, jer ne želim nadglašavanje. Ali, došla je ekipa sa agregatom za razglas što nije bilo primereno ovakvoj manifestaciji i nadam se da se ovo više neće ponoviti. Dogovor je bio da od 18:00 dođu tamburaši i tamburaškom muzikom najave predstojeći Tamburica fest, posle EXIT-a najveći muzički događaj u gradu, a mislim i u Vojvodini. To radimo godinama uazad, i to je ono što mi podržavamo i što priliči ovakvoj manifestaciji. Nadam se da će sledeća Sačijada proći u još opuštenijoj atmosferi, ali sve u svemu bilo je dobro i ne verujem da ću išta promeniti. Ne bih povećavao ni broj ekipa osim za ekipe iz regiona, zbog toga što smo poznati kao dobri domaćini i promoteri kuvanja u prirodi, na otvorenom, što je i cilj ove manifestacije.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici:  https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com