Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Nije lako, ali je ukusno - priprema jela ispod sača

Nije lako, ali je ukusno - priprema jela ispod sača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Dušan Štulić, nutricionista i gastronom, profesor i mentor na Visokoj hotelijerskoj školi strukovnih studija u Beogradu i sudija World Association of Chefs Societies (WACS), u svojsvtu arbitra, redovan je učesnik Balkanskog takmičenja u pripremi jela ispod sača Sačijada - Stražilovo, koje sedmu godinu početkom juna organizuje „Magazina vikendica“ i „Udruženja vlasnika vikendica i salaša“ iz Novog Sada.

            Celodnevno druženje u prirodi na atraktivnoj lokaciji je samo po sebi lepo, posebno ako je povod tome specijalitet ovog kraja - jelo ispod sača, koji svake godine okupi veliki broj kuvara – amatera, namernih da njihovo jelo ispod sača pobedi. A onda, kome teže nego sudijama.
            Zato se organizatori nisu dvoumili i od prvog dana angažovali najveće autoritete u toj oblasti. Zato se svake godine petočlani žiri delegiran od strane Kuvarske federacije Srbije (KFS) trudi da svojim znanjem i iskustvom donese pravedne odluke.
            - Svi članovi žirija su ljudi od struke i sa ogromnim iskustvom. Moje je sticano tokom 50 godina rada u kuhinji. Znam da svako dođe sa idejom da pobedi, ali to nije moguće. Pobednika dobijamo sabiranjem pojedinačnih ocena, trudimo se da se o nekog ne ogrešimo, da više puta analiziramo rezultate. Pravičnost postižemo i time što se uzorci predaju pod šifrom. Za sedam godina koliko sudim ovde nije bilo većih nesporazuma, ali je bilo primedbi. Nezadovoljni konačnim rezultatom pojedinci dolaze i traže objašnjenje. Iskustvo nas je naučilo da sačuvamo uzorke na osovu kojih možemo svima da kažemo i objasnimo šta nije bilo u redu. Imate uzoraka koji lepo izgledaju, a da se, usled toga što sač nije bio dobro zatvoren ili je često otvaran, pun dima; ima onih sa previše ruzmarina i sl. i oni to lepo prihvate - objašnjva gospodin Štulić.
            Zahvaljujući stručnosti i, rekli bismo dobronamernosti ove sudijske petorke, kuvari -amateri nastoje da ne ponavljaju greške iz prošlih godina. I vremenom se izvešte, nauče da pripremaju jela ispod sača koje mora da bude saftno, ukusno, da ima boju i miris.
            Gospodin Štulić kaže i da su „sačevi“ svake godine sve bolji kako u estetskom smislu tako i po kvalitetu i načinu serviranja.
            I za kraj nekoliko važnih sugestija novim, ambicioznim kuvarima koji će sledeće godine sa svojom ekupom doći na Sačijadu - Stražilovo sa željom da pobede. Sač spada u grupu kuvanih jela, i zato pažljivo sa vatrom, da jelo ne izgori; pustiti da provri, smanjiti vatru na tiho i krčkati; meso ispod sača ne treba da bude reš, nego sočno i da upije sve mirise i ukuse.
            Iako je jelo ispod sača (peke) tradicionalan način pripreme ovog podneblja u kojem je najčešće korišćena jagnjetina, jeretina, teletina, u novije vreme zastupljena je i riba, hobotnica i dr. vrste mesa, koje nisu karakteristične za ovaj prostor, što govori o novim izazovima, posebno o složenosti kuvarskog umeća koje sve više zadire u sfere filozofije i umetnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com