Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Agrofestival Doroslovo - početak jedne lepe i korisne tradicije

Agrofestival Doroslovo - početak jedne lepe i korisne tradicije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Primer kako jedan preduzimljiv čovek i složna zajednica koja podržava dobre inicijative može da učini čuda je upravo završen Agrofestival u Doroslovu, opština Sombor.

            Hollo Ronald ispred „Hollo Company“, koja se bavi uzgojem svinja najboljih svetskih genetskih linija iz Doroslova, uz učešće čitavog sela, bio je uključen u realizaciju ovog složenog projekta, koji je okupio veliki broj izlagača, i neočekivano velik broj posetilaca. Održana su predavanja iz oblasti svinjarstva, takmičenje u kuvanju junećeg paprikaša, promocija starih zanata i rukotvorina, a u bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Zapadnobačkog okruga, Šokci i Bunjevci iz Bačkog Monoštora i Bačkog Brega, te KUD-ovi iz Bezdana, Bogojeva i Doroslova. Dan je završen velikim koncertima Zvonka Bogdana, barda tamburaške muzike i Kuta Roberta, vrsnog umetnika iz Mađarske.
            Prvi Agrofestival u Doroslovu, održan u subotu, 12. juna 2021. godine u porti Crkve vodice Svete Marije, prvi je događaj ovog tipa u selu i za organizaciju, broj i kvalitet izlagača, učesnika uopšte, zavređuje sve pohvale.
            - Bilo je pravo zadovoljstvo stajati ispred ovakvog događaja u kojem je bilo za svakog po nešto i što smo sve što smo zamislili i ispunili. Zadovoljni smo što smo posle godinu i po bez ikakvih događaja, ponovo imali priliku da se družmo i dobro osećamo. Propusta je bilo, ali sitnih, nezadovoljnih takođe, ali ceo događaj je prošao bez ijednog ekscesa - kaže Hollo.
            Izložbu poljoprivrednih mašina, kao centralni događaj, simultano su pratili 5-6 drugih, a sve je to bilo priređeno u izvanredno lepom prostoru, porti Crkve, istovremeno Biskupijskom Svetištu Marije Pomoćnice, koji su do sada hodačastili uglavnom zemljoradnici.
            - Srce me je bolelo što Dorosovo ima samo priču o svinjama, a znao sam da imamo prostora i toliko drugih sadržaja da pokažemo. Trebao nam je jedan ovakav događaj, ali nismo hteli vašar, niti sajam, već jedno kvalitetno dešavanje kojim ćemo i mi, i izlagači i publika biti zadovoljni - ističe naš sagovornik, dodajući, da je ovaj festival pripreman dugo, ali je organizovan za tri nedelje, za čega je kriva trenutna situacija.
            Među izlagačima poljoprivredne mehanizacije našli su se između ostalih, STEYR, ARMATRAC, VERSATILE, ROSTSELMASH, BELORUS, i svi oni su se već sada prijavili za nastup sledeće godine. Ovo je bila prilika i za promociju nekih novih proizvoda, pa je tako CHORSCHizašao sa novom samohodnom prskalicom (vrednost preko 400.000 evra), prvom takvom u Srbiji, dok je „Hollo Company“ predstavila prošle godine kupljenu samohodnu prskalicu italijanske firme Mazzotti. Kompanije STEYR i JOHN DEERE predstavili su traktore, prve takve prodate u Srbiji.
            Predavanje na temu svinjarstva održao je domaćin, Hollo Ronald, na način kakav je prvi put demonstriran kod nas. Predavanje je posetilo oko 50 domaćih i 12 gostiju iz Mađarske.
            Poseban segment bila je izložba rukotvorina i starih zanata, sa idejom da nikada ne smemo zaboraviti kako smo počeli i ko su nam bili preci. Jer, ko nema tradiciju, nema identitet. U okviru ove izložbe bili su predstavljeni i suveniri.
            U atraktivnom kuvanju jagnjećeg paprikaša, učestvovalo je 80 ekipa i 870 takmičara. Za organizatore je to bilo izuzetno važno, jer generacijama unazad, ovo jelo se priprema za dobrodošlicu svakom gostu koji dođe ili prođe kroz Doroslovo. A kakvo majstorstvo su kuvari pokazali govori podatak da ništa od pripremljenog nije ostalo. Domaćini su za tri prvoplasirane ekipe obezbedili i prigodne nagrade.
            O koncertima je izlišno govoriti, jer umetnici takvog kalibra, posebno kada su raspoloženi, kao što su bili to veče, sve su rekli na sceni. Procena je da je u publici bilo preko  6.000 duša, ali da je konačan broj posetilaca festivala nepoznat jer je dobar deo gostiju prisustvovao samo dnevnim programima. Među zvanicama iz Mađarske bili su Simon Đula,  generalni direktor Topigs Norsvin Centralna Europa sa svojim timom, Glavni odbor Saveza svinjara Mađarske, predstavnici republičkih i pokrajinskih sekretarijata, Zadružnog saveza Vojvodine, fondova, osiguravajućih kuća i dr.
            - Znali smo da smo gladni i žedni za ovakvom vrstom promocije, ali ovo je premašilo naša očekivanja i jedva čekamo sledeću godinu i priliku da neke stvari ispravimo. Za par dana sešćemo svi, organizatori i izlagači, da sagledamo ove i isplaniramo naredne korake. Prvi utisci kažu da ovakav festival zahteva dva dana, pa će verovatno sledeći biti organizavan u petek - subotu, kako bi se dalo vremena, jer prostora za to imamo, da pokažemo mehanizaciju u radu. Proširićemo i stručni deo, za koji, kako smo videli, ima interesovanja, i trudićemo se da budu zastupljeni folklorni ansambli iz čitave Vojvodine - rekao je gospodin Hollo Ronald.

Više fotografija možete da pogledate na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com