Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Od druženja do biznisa: Slatkiši i slaniši Sunčev cvet

Od druženja do biznisa: Slatkiši i slaniši Sunčev cvet

  • PDF

            Aktivnosti žena iz manjih sredina spremnih da menjaju svoju ulogu u porodici, zajednici i društvu uopšte, ne štedeći svoje znanje, veštine i vreme, ispunjenje svojih ciljeva deceniju - deceniju i po unazad nalaze u udruživanju. Ideja „svako selo - jedno udruženje“ nije zaživela svugde, a i tamo gde su ona osnovana, nisu uvek imala kapacitet da opstanu. Međutim, ona koja su svojim programima i uz pomoć projekata uspela da opravdaju svoju egzistenciju, postala su veoma važna kako sa aspekta žena, tako i zajednice kojoj pripadaju, a aktivnosti koje sprovode pokazale su punu zrelost i odgovornost za pozitivne promene.

            Ali, priča o ženama iz „Sunčevog cveta“ je nešto više od toga.
            Udruženje žena „Sunčev cvet“ Donji Tovarnik, opština Pećinci, osnovano je 2017. godine, i za to kratko vreme nametnulo se umešnošću, preduzimljivošću, vrednoćom svojim meštanima i celom kraju. Leposava Stepanović, predsednica ovog udruženja, kaže da pored sveg posla kojeg ima ovih osam žena - članica, od kojih su tri penzionerke, dok je njih pet u radnom odnosu, i pored svojih porodičnih obaveza, posla oko kuće, bašte i na njivi, imaju mogućnosti i volje, prostora da nadograde započeto.
            Pored uobičajenog okvira delovanja, ručnih radova, čuvanje tradicije i sl., fokus njihovih aktivnosti je pravljenje peciva i starinskih kolača, u čemu su postale prave majstorice. Za svoje potrebe koriste prostor u folklornom ambijentu obnovljenog Lovačkog doma, u čijem dvorištu se nalazi turistička atrakcija - replika tradicionalne Svinjarske kolebe, kako se kaže u Donjem Sremu. Za turiste, lovce, ribolovce, ljubitelje prirode, avanturiste, domaći lovci u kolebi pripremaju roštilj od mesa mangulice, a članice udruženja meze, predjela, kuvana jela, salate, poslastice, kako bi što bolje reprezentovale gostoprimstvo ovog mesta prepunog cveća, i svoje umeće. One su i istovremeno i domaćice i vodiči kroz svoje selo i okolinu, rade i da zapevaju, ako treba.
            Od nedavno, u prostorijama u kojima su se uslužno bavile proizvodnjom kolača,  preko pilot-projekta stigla je i oprema za proizvodnju peciva, koju im je lično uručio Siniša Đokić, predsednik pećinačke opštine.
            - Iako svašta znamo i umemo, opredelile smo se za pravljenje peciva i kolača, jer smo shvatile da je to najbrži način da od svog rada ostvarimo finansijsku dobit. Pravimo po narudžbini kifle, krofne, kolač na kuruzovini, rastežemo pitu (meso, sir, šumske bukovača). Pravimo pitu krompirušu, pitu sa jabukama, bundevom, višnjama, od kora koje same razvlačimo. Pravimo štrudle sa orasima, makom ..., tzv roštilj, od svih fela, pogaču i pogačice sa droždinom, lenje pite, sitne kolače koje više niko ne pravi. I ništa nam nije teško jer smo vredne i volimo ono što radimo - objašnjava gospođa Lepa, dodajući, da prave i „materinu pogaču“, koju po starom običaju majka priprema od rastezanog testa sa medom i orasima, ukrašenu bademima, lešnicima, suvim grožđem, žele bombonama i cvetićima (koje same kreiraju), za ćerku koja se udaje, a koju nosi mladin brat i deli svatovima.
            Dinamika njihovih aktivnosti je takva da radnim danima pre i posle odlaska na svoja radna mesta, obave kućne poslove, a od 18:00 - 00:00 časova provode radeći u udruženju. Svakog vikenda za lepog vremena one su od 10:00 - 15:00 časova na ulazu u SRP „Obedska bara“, gde za svojim štandom prodaju delicije iz slatko-slanog programa. Kući se ide kada se sve proda, a za to nema problema jer su ljudi željni domaćeg i svežeg. Prisutne su na svim lokalnim manifestacijama, imaju odličnu saradnju sa Opštinom Pećinci, koja ih finansijski pomaže, i Turističkom organizacijom opštine Pećinci, koja ih promoviše na svim nastupima u zemlji i inostranstvu. UŽ „Sunčev cvet“ mogu se videti i na manifestacijama u drugim opštinama, Surčin, Stara Pazova..., bilo ih je i u BiH.
            Pre tri i po godine motiv njihovog okupljanja bio je da malo izađu iz kuća, da razbiju monotoniju, a one su svoje zatrpanim-poslom životima pridodale mnoštvo novih.
            - Želele smo same sebi da pomognemo i da imamo od toga koristi. Zadovoljne smo što smo „razmazile“ meštanke iz našeg sela i okoline, koje više ne mese, a mi bi mogle i mnogo više. Planiramo da uđemo u neki restoran. Posao smo raspodelile i svaka od nas je u nečemu najbolja. Dan pred isporuku se sastajemo, mesimo, rastežemo i sveže isporučujemo. Sve radimo na masti, osim u vreme posta - objašnjava naša sagovornica, ispred ispražnjene, 150 godina stare komlovare (košare), prečnika 80cm, koja je pre kratkog vremena bila prepuna raznoraznih đakonija.
            Udruženje „Sunčev cvet“ radi i ketering mrsnih i posnih rolata, slanih torti; uslužno kuvanje pasulja, riblje čorbe, peče ribu, pravi veliki broj različitih vrsta salata...; u planu je da se ove godine prave domaći sokovi (malina, zova, kupina, višnja), džemovi, kompoti, slatka, ajvar i druga zimnica. Samo treba da poručite. Kontakt: Lepa - 064 480 59 24.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com