Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novi Sad neiscrpna inspiracija turista

Novi Sad neiscrpna inspiracija turista

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Novi Sad je turistička destinacija koja se nalazi u top 3 destnacije Srbije. Godinama unazad, Novi Sad privlači veliki broj turista - od kojih strani turisti čine 2/3, pa se po tome uz Beograd izdvaja u odnosu na druge destinacije. Kako i koliko je pandemija uticala na Novi Sad i aktivnosti TONS-a-? Na ovo i druga aktuelna pitanja odgovore daje MSc Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada (TONS).

           Kampanje daju dobre rezultate
           - Novi Sad je tokom 2019. godine realizovao brojne domaće i međunarodne kampanje poput kampanje na kanalima Lonely Planet-a koji nas je i uvrstio u najpoželjnije gradove koje treba posetiti za 2019 godinu. Veliki broj realizovanih kampanja, najava velikih događaja u Novom Sadu (20 godina Exita, svetski kongresi, sportska takmičenja) najavljivali su rekordnu turističku sezonu, što je rezultiralo dvocifrenim rastom turista u prva dva meseca 2020. godine.
           Pandemija je, na žalost, zaustavila kretanja i gradske destinacije stavila u težak položaj. Međutim, brzom reakcijom, osmišljavanjem novih kampanja poput ’’#Plati2NoćiOstani3’’, „52 Vikenda u Novom Sadu“, „Novi Sad - harmonija koja inspiriše i budi sva čula“, „Leto u Novom Sadu“, „Jesen u Novom Sadu“ Zimska fantazija - Fotokonkurs“ , kao i animacija preko 130 domaćih i reginalnih agencija kojima smo poslali program obilaska grada za 3 dana, uspeli smo u određenim mesecima čak i da utičemo na rast posete domaćih turista. Kontinuitet u radu, kreiranje obimnog i kvalitetnog sadržaja tokom ranijih godina, brzo prilagođavanje on-line platformama koje su već bile u upotrebi, školski su primer kako treba da se nastupa u kriznim situiacijama.
           *Koje kampanje sprovodi TONS u cilju oporavka i vraćanja turista u Novi Sad?  
           - Kampanje koje smo započeli prošle godine, nastavili smo i pojačali sa novim u ovoj godini. Glavni fokus je na domaćim i regionalnim turistima, ali realizujemo i kampanje ka daljim destinacijama. Tokom prošle godine uspeli smo završimo produkciju oko 35 promotivnih spotova koji prate izdanje našeg popularnog vodiča „Novi Sad za Početnike“, a koji predstvaljaju ponudu grada sa okolinom i Fruškom gorom. Ove spotove prezentujemo na našim društvenim mrežama, a putem dvomesečne kampanje na RTS-u predstavili smo 8 spotova. Kampanjama putem bilborda i led displaja promovišemo Novi Sad u celoj Srbiji, ali i regionu u gradovima poput Banja Luke, Ljubljane, Zagreba, Podgorice... Kampanje ralizujemo i putem domaćih i regionalnih portala, dok smo početkom godine plasirali i članke u Ruskoj Gazeti.
           Putem novootvorenog kanala na Instagramu, u toku je realizacija kampanje ka Tel Avivu, Moskvi i Instanbulu, a od septembra kreće i tromesečna kampanja putem vodeće svetske platforme „Trip Adviser“.
           U toku je i Literarni konkurs „Novi Sad - harmonija koja inspiriše - zapisi i doživljaji Novog Sada”, putem kojeg smo pozvali sve kreativne ljude da nam pošalju kratke priče-zapise iz Novog Sada.
           Novi Sad grli Frušku goru
           *Šta su noviteti i projekti koje priprema TONS?
           - Pored promocije, u toku je i izrada dva velika projekta čiji je akcenat na Frušku goru. Izrada vinskih ruta sa ciljem dobijanja gotovih turističkih proizvoda biće zanimljivi ne samo agencijama već i individualnim turistima. Definisano je šest vinskih ruta, koje obuhvataju ne samo vinarije koje su otvorene za prihvat turista već i turističke atrakcije na rutama. Ovaj projekat povezaće preko 50 subjekata turističke privrede. Veći deo projekta je urađen, a do kraja septembra očekujemo završetak projekta. Vinske rute biće implementirane u buduće kampanje, jer je intereovanje turista za iovaj vid turizma sve veći.
           Fruška gora, duž Partizanskog puta, od Banstola do Neština je istraživački projekat na kome se aktivno radi i koji će predstavljati novi turstički proizvod koji će takođe, povezati veliki broj subjekata. Završetak projekta planiran je do kraja godine kada ćemo i više govoriti o njemu.
           *Koja su Vaša očekivanja za drugu polovinu godine, kao i 2022. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica klulture?
           - S obzirom na veliki broj promocija i na sve aktivnosti koje preduzimamo, očekujemo da ova godina bude značajnije bolja od prethodne i, uz dobru epidemiološku situaciju, da će nam se turisti brzo vratiti. Svetski događaji tokom leta u Novom Sadu, poput EXIT festivala, Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu, Svetskog Tamburica festa, Kaleidoskopa kulture, Festivala Uličnih svirača i mnogih drugih, vraćaju naš grad u centar letnjih manifestacija.
           Novi Sad kao Evropska prestonica kulture za 2022. godinu, sa bogatim programom i dešavanjima koji nam predstoje naredne godine ima veliku priliku, koju ćemo, siguran sam, iskoristiti da skratimo predviđeni period za oporavak i da ćemo uspeti ne samo da se vratimo na nivo, već i da prestignemo broj dolazaka i noćenja iz 2019. godine - izjavio je MSc Branislav Knežević.

Fotografije:
Arhiva TONS-a

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com