Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Izdašno zrenjaninsko turističko leto

Izdašno zrenjaninsko turističko leto

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ako je potvrda rasta vinske scene Srbije srazmerna kvalitetu krajnjeg produkta potvrđenog na internacionalnim takmičenjima, unutar nacionalnih vinskih regija je potvrda razvoja povezana sa brojem vinara i vinskim manifestacijama, takmičarskog ili festivalskog karaktera.

            U želji da okupi i promoviše vinare sa područja Banata, u Zrenjaninu je pre dve godine održan prvi „Internacionalni festival banatskih vina“. Posle prošlogodišnje pauze, ove godine festival, na kome organizatori uporno nastoje da preraste u tradicionalni, je održan iz nekoliko razloga, između ostalih: obogaćivanje turističke ponude grada, širenje vinske kulture, uspostavljanje direktnog kontakta proizvođač - potrošač.
            Zoran Ljubotina, direktor TOG Zrenjanin, zadovoljan brojem učesnika, 30 vinara i 25 udruženja žena, odličnim pratećim programom i novim ambijentom Karađorđevog parka, tim povodom je izjavio:
            - Kraj juna nije najidealnije vreme za vino. Međutim, planirani rok, mart-april, nije bilo moguće ispoštovati. Odlučili smo se na ovaj korak jer bi bila šteta da ovaj broj vinogradara i vinara, sa tolikim asortimanom vrhunskih vina, bude uskraćen svog nastupa. U sjajnom ambijentu, prijatnooj hladovini, uz dobru posećnost, odličan program, vidimo da smo ispravno postupili. Ideja da ove godine povežemo dve manifestacije, „Internacionalni festival banatskih vina“ i 21. etno manifestaciju „Banatske vredne ruke”, pokazala se pravim potezom. Kao direktor prezadovoljan sam rezultatom, u kojem su uz Turističku organizaciju grada Zrenjanina, učestvovali Kulturni centar Zrenjanina i IP Media 023, i napravljenim vidljivim pomakom i ono što je najvažnije, vratili se našim redovnim aktivnostima.
            Banat je oblast u Panonskoj niziji koja se svojim najvećim delom prostire u Rumuniji, a najmanjim u Mađarskoj. Srpski deo Banata najvećim delom se nalazi u Vojvodini. Temišvar je glavni grad ove oblasti, a Zrenjanin njegovog srpskog dela. Ideja organizatora Festivala vina, bila je objedinjavanje vinskih rejona u celom Banatu, pa su tim povodom i u ime buduće saradnje, kao i internacionlanizacije manifestacije, bilateralnim dogovorima i svečanom otvaranju prisustvovali zvaničnici iz susedne Rumunije, koji su i otvorili ovaj festival. Gradonačelnik rumunskog grada Rešica Ioan Popa i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, obećali su da će sledeće godine na festivalu učestvovati i izlagači iz Rumunije, što ove godine, zbog opšte situacije, nije bilo moguće.
            Čime će ovoga leta Zrenjaninci privući turiste?
            Manifestacijom „Banatska bajka-leto u Gradskoj bašti“ u periodu 05. juna do 19. avgusta, biće predstvljeno 66 različitih programa namenjenih svim generacijama; Banatski karavan povešće goste u obilazak četiri sela ove opštine; Dani piva poslednje nedelje avgusta, obećavaju događajima ispunjeno leto ’21.
            Zrenjanin je grad raskošne arhitekture iz XIX veka. Gradska kuća, nekadašnja Županijska palata sa Dvorskom baštom, zgrada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka, Bukovčeva palata, zgrada zlatara Karla Helmbolda (Šeherezada). pripadaju tom korpusu. Na Keju pokraj Begeja nalazi se i Muzej piva sa starom opremom i obnovljenom Pivnicom, vraća sećanje na Zrenjaninsku pivaru jednu od najstarijih na Balkanu, osnovanu 1745. godine.
            Zrenjanin je grad na šest vodotokova. Otvorena je prevodinica u Kleku i TOG Zrenjanin uz redovne ture: Carska bara - Sibila, kaštel Ečka, planira ture Begejom prema granici sa Rumunijom.
            Osim nautičkog, TOG Zrenjanin sa 100 km biciklističkih staza, intenzivno razvija cikloturizam, lovni turizam, što je uz gradska kupališta, izletišta pravo bogatstvo turističke ponude.
            Gastronimija je nešto s čim se u Banatu počinje i završava, a sve prisutnija ponuda vrhunskih vina sa ovog terena, kompletira ovu ponudu.  Fokus turističke ponude će ove godine biti na najvećoj manifestaciji - Danima piva, koja će biti održana od 24 - 29. avgusta, sa novitetom Ulica zanatskog piva. Osim tradicije i procesa obnove Zrenjaninske pivare, u ovom gradu trenutno egzistira 12 proizvođača sve traženijeg kraft piva.

Fotografije: www.volimzrenjanin.com

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com