Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Ines Savuljić: Utisci sa YOUropean week-a jedna od najvažnijih konferencija u EU za studente

Ines Savuljić: Utisci sa YOUropean week-a jedna od najvažnijih konferencija u EU za studente

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            YOUropean week je jedna od najvažnijih konferencija u EU za studente. YOUropean
week datira iz 2018. godine sa ciljem organizovanja simulacija Evropskog parlamenta u Briselu. YOUropean week je vrlo poseban događaj koji su napravili studenti. Cilj same simulacije je međusobno upoznavanje studenata iz cele Evrope i da doprinese da EU postane pristupačnija. Glavni cilj je da se podigne svest studenata o Evropskoj uniji. U tom smislu, organizovanje parlamentarne simulacije za studente omogućava da se studenti upoznaju sa funkcionisanjem Evropskog parlamenta i drugih evropskih institucija.

            Ove godine YOUropean week je održan u onlajn formatu i okupio je: 31 učesnika koji su podeljeni tokom simulacije u grupe: 21 poslanik (podeljen u 7 političkih grupa i 3 parlamentarne komisije), 6 lobista podeljeno u 3 lobija i 4 novinara koji su izveštavala o samoj simulaciji.
            Kao predstavnica Srbije sam, tokom simulacije, bila deo partije Evropski konzervativci i reformista, sa predstavnicama Rumunije i Ukrajine. Zastupale smo stav da je potrebno zaštititi društvo i građane od kršenja njihovih prava, da se pojedine države moraju “odreći” potpunog liberalizma u informacionoj sferi. Naša partija se složila oko pitanja nastavka promocije Akcionog plana za novu demokratiju kroz koju će institucije EU raditi zajedno u borbi protiv dezinformacija i jačanju sposobnosti EU. Predložili smo smernice za obaveze i odgovornost mrežnih platformi u otkrivanju lažnih vesti. Ovim planom trebalo je da smanjimo stopu građana koji su zabrinuti zbog dezinformacija na mreži u predizbornom periodu. Sada je ovaj broj iznosio 73% građana EU, novim akcionim planom predložile smo strateški plan da se on smanji na najmanje 50% 2022. Godine aktivnim učešćem u podršci nezavisnim medijima i pokretanjem snažne komunikacije sa građanima EU.
            Takođe smo se složile sa činjenicom da bi trebalo da stupimo u kontakt sa drugim partijama radi definisanja zakonite definicije dezinformacija i slobode govora. Podržavala sam mlade da se razvijaju kao pojedinci i da imaju kritičko mišljenje o svakoj društvenoj temi. U svom izlaganju sam istakla da moramo razviti medijsku pismenost i napraviti razliku između dezinformacija i lažnih vesti.
            Tokom ove simulacije koja je trajala 7 dana, brojne aktivnosti kao i upoznavanje
drugih evropskih kultura, za mene je predstavljalo jednu avanturu. Takođe, veliki je
izazov predstavljati svoj fakultet i zemlju na jednom ovakvom događaju.
            Svim studentima bih savetovala da rade na sebi, učestvuju na međunarodnim konferencijama i na taj način unaprede svoje znanje iz različitih oblasti. Kao budući pravnici, moramo imati široko znanje, ne samo iz oblasti prava, već iz istorije, politike, medija, te upravo kroz međunarodne konferencije i upoznavanje studenata iz drugih zemalja, proširujemo svoje horizonte i obrazovanje.
            Po završetku konferencije, podeljeni su sertifikati i nagrade. Kao predstavnica svoje zemlje i učesnik ove konferencije, uručena mi je nagrada za uglednog učesnika koji se izdvojio po svojim izlaganjima.

Ines Savuljić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com