Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Raška - mesto susreta istorije i prirodnih lepota

Raška - mesto susreta istorije i prirodnih lepota

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Raška nosi ime prve srpske države i brze planinske reke. Nalazi se u jugozapadnom delu Srbije u središnjem delu Ibarske doline.

            Na istorijskoj karti oblast Raška zove se Dardanija. Raška je bila prva nemanjićka (srpska) samostalna država, centar srpske državnosti i kulture, a kroz prostor gde se danas prostire opština Raška, prolazili su svi značajni trgovački putevi. Raška se kao naselje prvi put pominje 1835. godine, a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine. Tokom Prvog svetskog rata, od 31. oktobra do 15. novembra 1915. godine, Raška je bila prestonica Srbije, jer su u njoj odsedali kralj i tadašnja srpska vlada. Današnja opština Raška, formirana je 1960. godine.
            Turizam predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih grana opštine Raška. Glavni turistički potencijali su planine Kopaonik i Golija, Jošanička Banja koja se po temperaturi vode ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, prirodne lepote i retkosti, kulturno-istorijsko nasleđe. Bogata turistička ponuda i prirodni potencijali pružaju mogućnost za razvoj različitih vidova turizma: planinski, banjski, kulturni, verski, ruralni, manifestacioni turizam.
            Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica.
            Staze gradskog parka koji krase neobični mozaici, travnjaci sa cvećem i fontana, vode do crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu. Hram je podignut za vreme vladavine kneza Milana Obrenovića u periodu od 1871. do 1874. godine, a ikone na ikonostasu oslikane su 1975. godine.
            Spomen soba „Raška - ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ nalazi se u kući Kursulića, jednoj od prvih građevina sagrađenih u stilu srednjoevropske građanske arhitekture. Otvorena je 12. novembra 2015. prilikom obeležavanja 100-te godišnjice od boravka Vlade Kraljevine Srbije i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića u Raški (31. oktobar - 12. novembar). Glavni deo postavke odnosi se na sam događaj boravka Vlade i prestolonaslednika u Raški i čine ga dokumenti i kopije dokumenata (zapisnici sa održanih sednica, svedočenja učesnika), fotografije aktera događaja (Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Živojin Mišić, ministri u Vladi) i predmeti iz tog perioda. Jedan „kutak“ spomen sobe posvećen je Milunki Savić, koja je proslavila ovaj deo Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu, u kome su osim reprinta njenih fotografija izložena njena odlikovanja kao i predmeti i uniforma u kojoj je ratovala.
            Jedna od znamenitosti Raške je kameni most na reci Ibar čija je gradnja trajala od 1893. do 1895. godine. Most, koji prkosi vremenu i istoriji izgrađen je na mestu gde se nekada nalazila skela.
            Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, koje je od Raške udaljeno 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je dva ploveća ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U mirnom okruženju možete isprobati specijalitete domaće kuhinje u restoranu pored jezera (obavezno probati pitu sa kopaoničkim borovnicama).
            Raška je grad raznovrsnog i bogatog kulturno-umetničkog života. Materijalna i duhovna kultura izražena kroz programe za decu, predavanja i tribine iz raznih oblasti kulture, nauke i umetnosti, izložbe, koncerte, književne i pozorišne programe tokom godine dovodi brojnu publiku u Dom kulture i galeriju Centra za kulturu. Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja, i specifičnosti folklora. Dobrodošlica i zdravica prepoznatljiv su simbol raščanskog gostoprimstva.
            U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški…
            Najznačajnija kulturna manifestacija raškog kraja je Raške duhovne svečanosti koja se svake godine održava u avgustu. Prvog dana manifestacije je otvaranje izložbe radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Akademija Jelena Anžujska“, a ostali dani su predviđeni za raznovrstan kulturno-umetnički program. Na manifestaciji su, svih ovih godina, učestvovali vrhunski umetnici, pisci, filozofi, duhovnici, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci. Prvi put je održana 1993.godine, a od  2000. godine na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje se priznanje „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
            I to nije sve. Raška krije još mnoge tajne koje će ljubazni domaćini u raškim selima uz dobru rakiju i zdravu hranu ispričati, a uz šetnju čistim vazduhom i pokazati. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju: pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak sa Golije, teletinu sa vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu sa ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, pitu od borovnica sa Kopaonika.

Tekst i fotografije:
Turistička organizacija opštine Raška

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com