Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Metamorfoza turističke ponude Inđije

Metamorfoza turističke ponude Inđije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Četvrti Festival fruškogorskih vina, Udruženja vinara „Vina Inđije“, uz podršku Opštine i Turističke organizacije Inđija, protekao je u dominaciji vina sa teritorije ove opštine. Sve nagrade osvojili su domaći vinari, a devet registrovanih vinarija i dvadeset proizvođača vina nagovestili su ozbiljna dešavanja u narednom periodu, u ovoj oblasti.

           - Siguran sam da postignuti rezultat nije bila prednost domaćeg terena već da je kvalitet vina zaslužuo nagrade - prokomentarisao je Milan Bogojević, direktor TOO Inđija, i dodao da je odlična saradnja vinara i TO poslednjih godina podsticajno delovala.
           - TO je uradila svoj deo posla, postavljena je signalizacija vinske rute kroz celu opštinu, objavljen Gastro vodič sa listom restorana i degustacionim salama u vinarijama. Novina je i android aplikacija Upoznaj Inđiju, koja se može preuzeti na Google play prodavnici, gde je jedan deo opredeljen za vinare i sadržajem svih informacija o vinariji, vinima i mapom vinarija. Moja misija je da se u vinskim kartama svakog ugostiteljskog objekta na teritoriji inđijske opštine na prvom mestu nađu vina iz naših vinarija, zatim ostala.
           Vino je samo jedan segment ogromnog bogatstva sremske opštine u funkciju turizma, koju je direktor nazvao „nebrušenim dijamantom u senci industrije“. Poznato ili ne, Inđija je opština sa najvećim brojem investicija i najmanjom stopom nezaposlenosti u Srbiji. U isto vreme, turistička privreda je okrenuta ka tri miliona potencijalnih turista, koji za pola sata mogu doći iz pravca Beograda i 45 minuta iz Novog Sada.
            Nažalost, rezultati ankete potvrđuju da od 10 ispitanika njih devet nije čulo za Krčedinsku adu, najveću na Dunavu, poslednju prirodnu oazu površine 9km2, prirodnog staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Nismo dovoljno forsirali ni priču o Starom Slankamenu, najstarijem naselju u opštini, jednom od najstarijih u Sremu. Oduvek je bio pijaca i vojno značajno mesto grljenja i ljubljenja Dunava i Tise, na tromeđi Banata, Srema i Bačke. Svi autori dostupnih izvora se slažu, da je upravo na mestu uvira Tise u Dunav sahranjen Atila Hunski, mada ne kako i na koji način - objašnjava gospodin Bogojević.
           Jedna od atrakcija Starog Slankamena je izvor lekovite mineralne vode „Slanača“. jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini, čiji salinitet odgovara salinitetu morske vode. Slana voda je oticala u reku Dunav sve do 1834., kada je austrougarska vlast ogradila izvorište i kaptirala više izvora u jedan, koji danas snabdeva SB „Dr Borivoje Gnjatić“. Ideja stavljanja u funkciju jednog izvora za potrebe turista nije nova, ali je, po rečima direktora, danas ostvariva. U XV veku ovo mesto je imalo tri katoličke i jednu pravoslavnu crkvu. Danas je odnos jedan : jedan, i obe imena Sv. Nikole, zaštitnika mornara kojem su se molile slankamenačke žene za bezbedan povratak svojih najmilijih.
           Turistički radnici Inđije uveliko planiraju izgradnju šetališta na šipovima, u dužini od 600 metara, koje bi dubinom od desetak metara zalazilo u Dunav, opremljeno rasvetom, klupama... Planom je predviđen i pristan za turističke brodove za krstarenje do ušća. Do novembra bi trebala da bude gotova projektna dokumentacija, a potom slede apliciranja na konkurse radi obezbeđivanja potrebnih sredstava. To je jedan od projekata kojim će 27 kilometara i 300 metara dunavske obale na koji izlazi ova opština, usloviti dalji razvoj turizma vezan za ovaj prostor nedirnute prirode. Za staru tvrđavu Acumincum u čijem se podnožju nalazi istoimena vinarija podignuta na ostacima hamama iz XVI veka, turistički radnici Inđije smatraju da ponudu, kojom će se Stari Slankamen preporučiti, turisti neće moći „odbiti“.
           Planova daljeg turističkog razvoja je mnogo, a zahtevan projekat Keltskog naselja, započet 2012., upravo je završen. Na prostoru od jednog hektara i 26m2 nalazi se tematski park sa 10 objekata koji predstavljaju život Kelta, od muzeja sa autentičnim predmetima nađenim na 78 lokaliteta u opštini, do desetak radionica za izradu grnčarije, nakita... Svakog drugog vikenda mališani će moći da učestvuju u  pozorišnim predstavama, koncertima i magijama mađionirača - druida, koji će po ugledu na Asteriksa i Obeliksa, davati deci čarobni napitak. Obezbeđen je i prostor za jahanje ponija, poligon za streličarstvo,  a u centralnom delu naselja, iznad veštačkog jezera, postavljena je platforma, opuštajući kutak za roditelje.
           Turistička privreda Inđije u brojkama: u godini pre kovida Inđija je zabeležila 6.5 hiljada noćenja, a u godini kovida 21.300. Turisti su shvatili da mogu da iznajme vikendice, apartmane i da umesto zatvoreni u stanovima vreme provode u saglasju sa prirodom. Šansa za dodatnom zaradom broj smeštajnih objekata uvećala je za 30 novih u toj godini.
           - Koliko je minula godina bila loša za agencije okrenute ka inostranstvu, toliko je imalo pozitivan input na razvoj domaćeg turizma, kao i na spoznaju domaćih turista da je ovo zemlja najbolje hrane, ljubaznih ljudi, očaravajućih pejzaža - zaključio je Milan Bogojević.

Fotografije: Boško Heror

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com