Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO TOPSRBIJA br. 29: Znamo, hoćemo, možemo!

TOPSRBIJA br. 29: Znamo, hoćemo, možemo!

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

           Aksiom da je rad stvorio čoveka, koji su oci marksističke filozofije uspeli da prošvercuju čovečanstvu, a ono im delimično poverovalo, u najmanju ruku je sporan. Istina će biti da je čovek stvorio različite delatnosti kako bi ispoljio svoju kreativnost, preoblikovao stvarnost, prilagodio je svojim vizijama. Doduše, u tome se malo i zaigrao. Ali, nećemo o tome.

           Reč je o nama, darovitim, umešnim stanovnicima Zemlje, i ovog prostora, koji ni iz čega naprave svašta.
           Posmatrajući promene sa pozitivne strane, vezujemo se za časne pojedince, domaćine, preduzetnike, kategoriju onih koje publikacija TOPSRBIJA posebno poštuje i privileguje.
           Odgovarajući na galimatijas događanja u kojima živimo, a u skladu sa svojim urođenim sposobnostima, ujedinjenim sa predusretljivom ljubaznišću, nastao je zanimljiv koncept, sličan sistemu koji spaja više područja delovanja. Tako su poljoprivredna domaćinstva pronašla mogućnost, ali i energiju za bavljenje turizmom, proizvođači poljoprivrednih proizvoda ujedno su i prerađivači istih, sa potpuno novim proizvodnim linijama, odnosno grupom proizvoda koji osvajaju tržište, domaće i strano. Sve više stočara razume da je angažovanje na procesu selekcije i poboljšanju genetike radi dobijanja kvalitetnijih, visokoproduktivnijih grla i brzog prirasta, daleko isplativije od klasičnog uzgoja. Raste i procenat podržavalaca programa očuvanja genetskih resursa autohtonih rasa domaćih životinja, pa se neretko domaćinstva pretvaraju u mini zoo vrtove. Vinske kuće su, zahvaljujući dobro osmišljenoj priči, odavno postale centri razvoja kraja u kojem su smeštene, a organske bašte, bašte aromatičnog, ukrasnog bilja sve brojnije. Svako selo, svaka kuća postali su mesta na kojima se svašta može videti, naučiti, doživeti.
           Proces povratka na selo još uvek ne daje željene rezultate, ali je počeo. I svako ko ima parče zemlje planira da ga, u skladu sa svojim sklonostima oplemeni. Primećeni su i proizvođači poljoprivredne mehanizacije, ne u dovoljnoj meri, ali sve se kreće u pravcu preuzimanja inicijative i odgovornosti za unapređivanje sopstvenog života.
           TOPSRBIJA je od prvog do 29. broja tu, spremna da takve primere, pokušaje, pobednike,  podrži. U tom cilju i najnoviji broj reije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE možete besplatno pročitati na našem sajtu www.topsrbija.com (klikom na naslovnu stranicu u desnom gornjem uglu).
           A mi nastavljamo da razgovaramo i predstavljamo kvalitetne pojedince, kompanije, zadruge, manifestacije, projekte, i sve ono što smatramo da je najbolje u Srbiji i što je vredno za predstaviti, a nije predstavljeno u medijima. Svaki put pomalo „zagrebeno“ u ovo neiscrpno bogatstvo zemlje Srbije.

Mihailo Berček, glavni i odgovorni urednik revije
TOPSRBIJA - NAJBOLJE IZ SRBIJE

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com