Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Upoznajte biciklom kulturnu baštinu Bača

Upoznajte biciklom kulturnu baštinu Bača

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Najmasovnija u kategoriji turističko-sportskih manifestacija na teritoriji opštine Bač - „CikloBač 7“, uspešno je održana krajem juna. Uspeh je u broju od preko 160 učesnika, i preko 60 onih koji su prešli celu stazu u dužini od 40 km. Besprekorna organizacija manifestacije od strane Turističke organizacije opštine Bač, takođe je za svaku pohvalu.       Međutim, Darko Vojnović, direktor TOO Bač, ujedno i idejni tvorac ove lepe priče, odgovornost celokupne organizacije deli sa prijateljima - Poljočuvarskom službom, Domom zdravlja, Policijskom stanicom, JKP „Tvrđava“ iz Bača, vlasnikom hotela „Bela vrba“ na jezeru Provala, MZ Bačko Novo Selo i mnogim drugim bez čijeg prisustva, podrške i pomoći realizacija ovakvog događaja ne bi bila moguća.

           Start trke, ispred velelepne Bačke tvrđave, dužinom od 15 km vodio je preko gradske kapije Šiljak, ostataka Turskog kupatila, Franjevačkog manastira do jezera Provala, i kratkog odmora. Za većinu učesnika ovo je bio i kraj trke, za neke zato što su tako planirali, za druge jer nisu mogli da odole fantastično uređenoj plaži na jezeru, gde su potražili osveženje. Najuporniji su produžili vožnju za još 25 km, putem koji je vodio pored manastira Bođani do Bačkog Novog Sela. Za sve učesnike bio je obezbeđen ručak, osveženje i nagrade za najmlađeg, najstarijeg učesnika, kao i nagrada iznenađenja. Ove godine nije nadmašen rekord iz prethodnih godina, kada je najstariji učesnik imao 92, a najmlađi samo četiri godine.
           - Cilj ove manifestacije je propagiranje zdravog načina života, aktivnog odmora, ujedno upoznavanje kulturnog blaga naše opštine uz jednu rekreativnu vožnju - naglasio je gospodin  Vojnović.
           „CikloBač“ je manifestacija koja spaja lepo i korisno, u kojoj svi učesnici „trke“ prođu pored pravih bisera srednjovekovne kulturne baštine Bača, od Bačke tvrđave (XIV vek), hamama (XVI), Franjevačkog manastira (XII), manastira Bođani (XV vek), a tu je i jezero Provala, najdublje prirodno jezero u Vojvodini (do 19 m).
           Sledeći korak TOO Bača biće uređenje dunavske obale, dužine 43 km, i stvaranje uslova za razvoj nautičkog turizma. Osmišljavanje dodatnih sadržaja za sve posetioce koji dođu u ovo mesto duge i značajne istorije, po kojem je cela oblast Bačka dobila ime.
           Do kraja godine, Bač će biti domaćin „Bačkom kotliću“ krajem avgusta i „Danima evropske baštine“ u drugoj polovini septembra, najvećim i najposećenijim manifestacijama. Tradicionalno „Novogodišnje zagrevanje“ na samom kraju godine, uvod je u novogodišnje praznike, sadržajno posvećeno uglavnom deci iz svih naseljenih mesta opštine.
           - Leto u Baču je zvanično počelo trkom „CikloBač“. Potrudili smo se da ovu manifestaciju povežemo sa otvaranjem letnje turističke sezone na jezeru Provala, nastalom probijanjem nasipa reke Dunav 1926. godine nedaleko od sela Vajska. TOO je uredila peščanu plažu na zapadnoj strani jezera, a postavljanjem suncobrana i ležaljki, tuševa, kabina za presvlačenje, toaleta i drugih sadržaja obezbedila uslove za ugodan boravak. Tu je i splav sa skakaonicom, dečije igralište, teren za odbojku, teren za vaterpolo za zabavne i sportske aktivnosti dece i odraslih tokom sparnih letnjih dana - saopštio je gospodin Vojnovć.
           Projektom Gradovi u fokusu, Ministarstva kulture i informisanja, opština Bač je dobila milion dinara za opremanje srednjovekovne sobe u Donžon kuli u Tvrđavi Bač i to je za jednu malu opštinu, značajan korak ka daljem razvoju turizma. U pravcu razvoja turističke ponude TOO Bač ima maksimalnu podršku lokalne samouprave, kao i najavu novih sredstava od strane pokrajinskih i republičkih organa, što će dodatno uticati na atraktivnost, kuturno-istorijskim znamenitostima prebogatoj turističkoj destinaciji Bač.

Više fotografija na našo Facebook stranici:
https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com