Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Održan Žetveni dan Zadružnog saveza Vojvodine u Neuzini

Održan Žetveni dan Zadružnog saveza Vojvodine u Neuzini

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

           Tradicionalna manifestacija Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) „Žetveni dan“ održana je u utorak, 06. juna, uz podršku Privredne komore Vojvodine, Kompanije KITE Doo, Garancijskog fonda Vojvodine i u saradnji sa ZZ „Agrosoj“, na paceli jednog od kooperanata ove uspešne zadruge, koja je u ulozi domaćina obezbedila vrhunske uslove.

           Glavna tema manifestacije, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu,   i ovoga puta je bila početak žetve pšenice i kalkulacije njene cene, uslovi na tržištu, ocena prinosa, kao i zahtevi zadružnog sektora za intervencijama države kako poljoprivrednici i zadruge ne bi imali gubitak pri prodaji pšenice nakon žetve.
           Ispred ZSV uspešnu žetvu 2021. poljoprivrednicima je poželela mr Jelena Nestorov, sekretar ZSV, i prenela pozdrave predsednika Saveza, Radislava Jovanova, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao da prisustvuje ovom događaju. Svake godine ZSV pred predstojeću setvu sačinjava kalkulaciju cene koštanja pšenice, kako bi utvrdili koja je to cena sa kojom se na tržištu pokrivaju troškovi proizvodnje, jer je to ratarima prvi prinos i prvi prihod u godini.
           - Dešava se godinama unazad da cena u žetvi bude ispod trškova proizvodnje i to je razlog zbog čega ovo  radimo. Apelujemo da se naši proizvođači zaštite na tržištu i da se njihov rad ne obezvredi. Situacija na tržištu je takva da je za proizvodnju pšenice na hektaru bilo potrebno utrošiti ukupno 111.704 dinara, što znači da procenjeni prosečan prinos od 5.000 kg po hektaru proizvodna cena pšenica iznosi 22,34 dinara. Možda cena izgleda visoka, ali treba imati u vidu da su poskupeli reprometerijali, da se trend poskupljenja nastavlja i da će sledaća kalkulacija biti mnogo veća. Na parcalama gde se ostvare iznadprosečni prinosi su niži troškovi proizvodnje ali, smatramo da moramo gledati proizvođača koji nema velike parcele i najbolje uslove za proizvodnju, koji će sa pet hiljada kg po hektaru biti veoma zadovoljan. Ali, da bi u potpunosti bio zadovoljan mora ostvariti cenu od 22.34 dinara samo radi pokrića troškova - podvukla je mr Nestorov.
           Kao i ranijih godina, otkupna cena će biti poznata tek nekoliko dana nakon žetve, mada su projekcije cena ipak ispod troškova proizvodnje, od oko 20 dinara. Za proizvođače koji imaju uslova za skladištenje, na taj način se mogu zaštiti od gubitaka i sačekati sa prodajom, ali mnogi poljoprivrednici nemaju te uslove ili su prinuđeni da dođu do prvih prihoda i neće moći da čekaju sa prodajom, što dodatno komplikuje i ovako tešku situaciju.
U skladu s tim, mr Nestorov Bizonj je poručila:
           - Ako proizvođači ne dobiju cenu za pšenicu iznad troškova proizvodnje neće imati finansijsku kondiciju da obave novu setvu, a oni pojedinci koji to finasijski budu mogli, postaviće sebi pitanje isplativnosti, da li se odlučiti za setvu pšenice kada je sve ostalo isplativije. Sa ovog mesta obraćamo se nadležnim organima da zaštite proizvođače pčenice na tržišu, prvenestveno kroz povećanje subvencija koje su višestruko niže nego u državama u okruženju, ali i kroz uređenje tržišta i smanjenje sive ekonomije i sve ono ostalog što šteti regularnom tržištu. Nadamo se da ćemo „Žetvene dane“ proslavljati i u bližoj i daljoj budućnosti i da žetva u Vojvodini neće biti samo tradicija već i svetla budućnost.
           Ovogodišnji „Žetveni dan“ petnaesti po redu, održan je posle jednogodišnje pauze, ali je ZZ „Agrosoj“ koja je trebala da bude domaćin prošle, bila to ove godine. ZZ „Agrosoj“ je mlada zadruga, koja objedinjava ratarsku, voćarsku i povrtarsku proizvodnju, naredne godine će napuniti dve decenije poslovanja. Za to relativno kratko vreme ZZ je izrasla u veoma kvalitetnu instituciju, na koju se oslanja celo selo Neuzina, što za ovu sredinu, udaljenu od velikih centara ima ogroman značaj, posebno poljoprivrednike koji sa svojim malim posedima na tržištu ne mogu da se pojave samostalno. Jedan od faktora uspeha ZZ „Agrosoj“ je spoj mladog i iskusnog stručnog kadra u njihovom zajedničkom nastojanju razvoja i napretka poljoprivredne proizvodnje i zajednice uopšte.
           Mr Nestorov je izrazila zadovoljstvo prisustvom ministra Krkobabića, koji je prepoznao potencijal zadružnog sektora i kroz program „500 zadruga u 500 sela“ mnogo doprineo razvoju zadrugarstva, kako u bespovratim investicionim sredstvima zbog kojih su danas zadruge mnogo bolje tehnološki opremljene, tako i povećanog poverenja u zadružni pokret. Takođe je izrazila nadu da će ovaj program trajati ne predviđenih pet godina, već dugoročno, jer „naša sela zahtevaju stalnu brigu, a naše zadruge stalnu podršku“.
           „Žetvenom danu“ prisustvovali su akademik Dragan, Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo i profesori Zoran Кeserović i Žarko Ilin, a ZSV i ovom prilikom podržali pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Boško Vučurević predsednik Privredne komore Vojvodine, Đorđe Raković direktor Garancijskog fonda Vojvodine, Goran Savić direktor Razvojnog fonda Vojvodine, Predrag Rađenović predsednik opštine Sečanj, Fond za razvoj poljoprivrede, NLB Banka, DDOR osiguranje i dr., na koje se vovođanski poljorpivrednici, posebno oni mali, mogu osloniti.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com