Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Neka je sretna i berićetna ovogodišnja žetva

Neka je sretna i berićetna ovogodišnja žetva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tradicionalnu manifestaciju „Žetveni dan“ u selu Neuzina, opština Sečanj, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine tamošnje Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“, uz podršku Privredne komore Vojvodine, Kompanije KITE Doo, Garancijskog fonda Vojvodine, otvorio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, predloživši povezivanje struke i nauke u definisanju rešenja aktuelnih problema u korist srpskog seljaka.

            - Pitanje koje se vrti decenijama, vrti se i danas, vrtiće se i sutra. Hajde da krenemo da to pitanje u ovoj godini rešavamo - pozvao je i prozvao ministar, akademika Dragana Škorića, dr Žarka Ilina i dr Zorana Keserovića, profesore sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i nastavio: - Hajde da definišemo problem i kada radimo kalkulaciju cena, da proizvođačka cena bude manja od one otkupne.
            Takođe je ponovio reči Nandora Vereša, direktora Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“, domaćina skupa, da poljoprivrednik koji ima ispod 60 hektara u Vojvodini ne treba da se bavi ratarskm proizvodnjom, jer nije isplativa, i rekao da se hitno nešto mora preduzeti jer na takvim domaćinima, na zadrugama opstaju ovakva sela.
            Podsetivši da je danas cena sve, u svom obraćanju je predložio da država Srbija proizvođačima pšenice, već iduće godine obezbedi da unapred zna cenu, a ukoliko ta cena bude manja od proizvođačke, republički fond bi trebao da nadoknadi razliku. Na taj način prekinuo bi se Circulus vitiosus proizvođačkih i otkupnih cena. Po njegovom mišljenju, rešenje je u subvencijama, regulisanju sive ekonomije i hvatanju u koštac sa podivljalim tržištem.
             - Ono je podivljalo onoliko koliko mi to dozvolimo - naglasio je Milan Krkobabić, poželevši poljoprivrednicima uspešne otkose, berićetan rod, i dao obećanje da će sve učiniti da cena za domaćine bude prihvatljiva.
            Ovom manifestacijom obeležava se početak žetve pšenice, koja će doneti prve prinose i prve prihode u poljoprivredna domaćinstva ove godine.
            Prošle godine je čast da bude domaćin pripala ZZ „Agrosoj“ iz Neuzina, ali pošto manifestacija, zbog opšte situacije, nije održana, to je učinjeno 06. jula ove godine. Ovim događajem skrenuta je pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu industriju, a budući da je ZZ „Agrosoj", preko koje se, između ostalog, vrši i promet pšenice, okosnica razvoja ovog banatskog sela, ovo je bio važan događaj za zadrugare i meštane Neuzina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com