Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Znanjem i idejama pomoći poljoprivrednicima

Znanjem i idejama pomoći poljoprivrednicima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Nandor Vereš predsednik je Zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ iz Neuzina u kojoj je ove godine održana manifestacija „Žetveni dan“, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV). Gospodin Vereš je dobrodošlicu na „Žetveni dan“ koji se prvi put održava u selu Neuzina, poželeo ministru za brigu o selu Milanu Krkobabiću, toplo pozdravivši njegovu inicijativu za oživljavanje sela i jačanje zadrugarstva, ukazujući na ekonomski i socijalni značaj zadruga.

            - Zajedništvo, saradnja, znanje i tolerancija su ideje na kojima se temelji zadrugarstvo i te ideje su i temelj u očuvanju sela i seoskog života - izjavio je tom prilikom predsednik, koji je potom pozdravio Jelenu Nestorov Bizonj, seketara Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) suorganizatore Privrednu komoru Vojvodine (PKV), Garancijski fond Vojvodine, KITE d.o.o. Novi Sad, zatim predstavnike opštine Sečanj, profesore, akademika Dragana Škorića, predstavnike zadruga.
            U svom obraćanju predstavio je i ZZ „Agrosoj“ osnovanu 2002. godine, sa oko 18 hektara obradive zemlje i sa zastarelom mehanizacijom, ali koja se u toku godina, uz mrkotrpan rad, znanje i veliko zajedništvo, razvijala i sada obrađuje zajedno sa svojim zadrugarima, oko 1.000 ha zemlje širom opštine Sečanj.
            - Zadruga broji 20 zaposlenih prosečne starosti 35 godina, tim mladih i motivisanih ljudi koji vole svoj posao. Sarađujemo sa oko 250 poljoprivrednika, pravih domaćina, koji celokupnu svoju proizvodnju zasnivaju preko zadruge, od nabavke repromaterijala pa sve do prodaje robe.
            Zadruga svoje poslovanje temelji na razvijanju jakih, dugoročnih partnerskih odnosa sa zadrugarima i kooperantima. Partnerstvo i razumevanje su, prema našem iskustvu, jedini ispravni načini poslovanja. Dugoročno, ne postoji jaka zadruga, bez jakih poljoprivrednika, i jaki poljoprivrednici bez jake zadruge.
            Svi smo svedoci i tužne činjenice, a to je da poljoprivrednici koji obrađuju manje od 60-tak ha zemlje, teško mogu da opstanu sa ratarskom proizvodnjom. To su odlični proizvođači, najbolji domaćini, ali zakon globalnog tržišta je nažalost nemilosrdan. U „Agrosoju“ to smo shvatili 2017. godine i odlučili da napravimo korak više. Menjati se treba onda kada sve izgleda dobro, ne onda kada su kola već krenula nizbrdo. Godine 2018. zadruga je investirala u opremu i mehanizaciju za proizvodnju šargarepe, crnog luka i paprike. Izgradili smo hladnjaču kapaciteta 750t, zaposlili dvoje mladih visokoškolovanih ljudi. Izbušeni su bunari i postavljeni sistemi za zalivanje i pokrenuta povrtarska proizvodnja na 45 ha. Podigli smo i voćnjak konzumne višnje na 16ha i pokrenili proizvodnju jagoda. Nakon tri godine, možemo reći da je ovaj put bio izuzetno naporan, ali da je definitivno vredelo njime poći. Osnovna ideja zadruge jeste da svoje znanje i resurse stavi u službu svojim kooperantima, kako bi i oni mogli na svojim parcelama da pokrenu intenzivnu proizvodnju, i obezbede opstanak na selu, svoj i svoje dece. Zadruga je tu kao oslonac, partner i prijatelj. Pre tri godine o tome smo mogli samo da šapućemo, a danas to već polako, ovde u Neuzini, postaje realnost. U našoj zemlji imamo odlične proizvođače i domaćine koji znaju i vole da rade, samo im treba ponuditi alternativu ratarstvu i znanje, i oni će to znati da iskoriste - zaključio je Nandor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com