Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Zajedničkim nastupima PKV i republičkih i pokrajinskih institucija do boljih rezultata

Zajedničkim nastupima PKV i republičkih i pokrajinskih institucija do boljih rezultata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            „Žetveni dan 2021“ održan je u utorak, 06. jula 2021. godine, u selu Neuzina, opština Sečanj. Domaćin ovogodišnje tradicionalne manifestacije koju organizuje Zadružni savez Vojvodine (ZSV) bio je Nandor Vereš, predsednik zadruge i poljoprivrednik. Privredna komora Vojvodine (PKV) ove godine preuzela je ulogu jednog od suorganizatora, i svojim prisustvom pokazala važnost događaja kao što je ovaj.

            Boško Vučurević, predsednik PKV, izrazio je veliko zadovoljstvo ulogom PKV u ovom događaju, kvalifikujući pšenicu kao jedan od strateških proizvoda za našu zemlju:
            - Država koja za svoje stanovništvo obezbedi dovoljno brašna i hleba, u prehrambenom smislu potpuno je nezavisna - rekeo je gospodin Vučurević, dodajući da se u ovogodišnjoj žetvi u Vojvodini očekuje prosečan prinos od 5,9 tona po hektaru i rod od dva, od ukupno tri miliona tona zrna u celoj državi. Za zadovoljavanje naših  poteba potrebno je 1.5 milion tona, dok ostalo ide u izvoz.
            - Posebno me je obradovalo što je po svim parametrima, posebno proteinskom sastavu zrna, kvalitet pšenice na evropskom nivou. To nam, uz proizvedenu  količinu obezbeđuje konkurentnost na evropskoj i svetskoj pijaci - naglasio je predsednik PKV, uz napomenu da je u prvih šest meseci iz Vojvodine izvezeno 313.000 tona pšenice u vrednosti 63 miliona evra, čime je već sada dostignut nivo za celu prošlu godinu.
            Po njegovim rečima, veoma je značajno što su i prelazne zalihe takve da ćemo moći da nastavimo taj kontinuitet i očekuje se do kraja godine da će se postići jedan dobar rezultat.       Značajnim je ocenio zajednički nastup PKV i pokrajinskih institucija, i podršku PKV svim merama koje Pokrajinska i Republička vlada sprovode kroz podsticaje kako bi podigli što veću i bolju konkurentnost naših proizvođača. To se odnosi pre svega na podizanje kvaliteta agrotehničkih mera, jer je evropski prosek 7 tona po hekatru za nas još uvek nedostižan, da bismo bili konkuretni na evropskoj pijaci.
            - Iz tog razloga PKV promoviše ovakve i slične skupove i mere republičke i pokrajinske vlade i svi zajedno pravimo jedan ambijent kako bi naši proizvođači proizvodli pšenicu i pored domaćih potreba nastupili na evrpskom tržištu - zaključio je Boško Vučurević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com